Cube Try Test Click...

Saturday, December 4, 2010

Rendang Ayam

Assalamualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers...

Rendang ni saya buat semalam..bangun pagi2 teringat2 pulak rendang ayam kampung yang mak selalu buat bila raya..tahun ni tak merasa rendang masakan mak masak sebab first raya tak raya kat kampung..jadinya mcm besala, first kena godek2 dulu kat dapo, kat esbok..tengok bahan cukup ke tak..?? Yeay..semua bahan cukup..excited mcm menang wang besar..wang besar..kesian anak makcik esah ni..sakit rupenyer..hahaha..mak saya menggunakan cili padi sepenuhnya..memang berdesing ah tinge dengan tahap kepedasan level 9.5..kui kui kui..ayat tak boleh blah..tapi saya tak nak buat pedas..jadinya ikut resepi MIL guna cili kering..jom join merendangkan diri..hiks
Rendang Ayam
Bahan2nya:

Setengah ekor ayam - dipotong
Setengah kotak santan - saya guna santan kotak..sbb tak sempat nak beli santan fresh
Kerisik - saya letak separuh mangkuk kecil
3 helai daun kunyit - diracik racik
Sedikit gula
Sedikit garam

Bahan Kisar :

Cili kering - anggaran satu mangkuk sederhana besar
2 batang serai
6-7 biji bawang merah
4-5 biji bawang putih
Seruas halia
Seruas kunyit hidup - saya tak letak sebab takde..hehe

Cara2nya :

Masukkan kesemua bahan kedalam kuali kecuali daun kunyit..kunyit masukkan kemudian sikit..masukkan sedikit air..mengikut kepekatan yang anda suka. Biarkan di atas dapur..gaul balikkan sekali sekala..perasakan dengan garam dan gula..biarkan sehingga ayam masak dan sebati bersama..finish oredi..
Selamat mencuba..

No comments: