Cube Try Test Click...

Saturday, October 16, 2010

Ayam Masak Lemak Cili Padi..Yeay

Salam semua..Hari nie saya nak share resepi ayam masak lemak cili padi atau cili api atau cili kampung versi mak saya di kampung. Huhu..banyaknya atau. Setiap orang mungkin mempunyai resepi yang berlainan kalau buat masak lemak cili api..Tapi, saya membesar dengan resepi mak saya yang ini. Sangat senang..malas dengan rajinnya je sebenarnya..yoOo..marila bersama menyinsing baju dan kedapo..yeay..

Ayam Masak Lemak Cili Padi



Bahan2nya :
Ayam (1/3),2 biji kentang, 1 btg serai, 1 biji tomato n sedikit asam keping.
Bahan2 Kisar :
Cili padi(mengikut tahap kepedasan yg anda suka), 3-4 biji bwg merah, 2-3 biji bwg putih, sedikit kunyit hidup n sedikit halia. Kisar halus kesemuanya. Tumbuk lumat pun boleh juga.
Cara2nya :
Masukkan bahan kisar dan kentang yang telah dipotong 4 atau 6 kedalam periuk. Masukkan sedikit air hingga menutupi kentang dan didihkan di atas api. Setelah agak mendidih, masukkan ayam dan serai. Setelah ayam dan kentang agak empuk, masukkan santan, tomato yang dibelah 4, asam keping dan sedikit garam. Sentiasa kacau supaya santan tidak pecah lemak katanya..bila sudah menggelegak..rasalah lemak, masin, masamnya dan segalanya lah..Bila sudah sedap pada rasa anda..maka sedaplah..huhu..bolehla ditutup api dan hidang panas..
Selamat mencuba..yeay..

Thursday, October 14, 2010

Edisi Mari Memasak..Yeay..

Wah..dah lama rasa tak hapdet blog. Maklumla..sibuk dengan anak2 yang tengah nak membesar ni. Hari ni kita main masak2 ya..hehe. Saya nak kongsi dengan readers resepi2 yang saya belajar dari zaman anak dara sampaila dah jadi wife nie. Resepi2 warisan yang saya kutip sepanjang menjalani hidup nie. Wah..ayat macam nak buat novel cinta plak. Hahaha..layanzzz. Saya bukanla terror sangat memasak..apatah lagi pakar. Zaman anak dara dulu..aduss..pedih telinga dengorkan mak saya dok membebel suruh masak. Tapi, haram saya buat dek jek. Mana boleh larung saya larung je. Tapi saya memang suka memasak..ada jugalah resepi2 mak saya yang saya belajar. Sehinggalah saya jadi wife nie..saya orang pantai timur..hubby pulak orang selatan..so..nak tak nak saya kena belajar memasak dengan MIL. Hubby saya plak jenis kalau tak sedap memang selamba dek dia jek sound..memang makan hati gak la..hehe..Mungkin sebab slalu sangat kena sound tula yang buatkan saya nekad nak masak sedap2..hehe..so hari nie saya nak share resepi yang hubby saya suka makan..lauk gulai katanya. Resepi ni saya belajar dengan MIL saya sebab hubby saya nak yang sama rasa dengan masakan maknya..hehe..bole gitu? So..cikidot..

ASAM PEDAS KEPALA IKAN MERAH


Bahan2nya :

Kepala ikan, 5 btg bendi, tomato, daun kesum n serai.

Bahan kisarnya :

Segenggam lada kering, 2 batang lada merah, 3 ulas bawang putih, 4 ulas bawang merah, halia n sedikit belacan. Semuanya dikisar sehingga halus.

Cara2nya :

Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Then masukkan air seberapa padan dengan bahan kisar..tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat. Selepas sedikit mendidih masukkan bendi n serai yang telah diketuk. Biarkan sehingga bendi sedikit lembik. Kemudian masukkan pula kepala ikan n daun kesum. Biarkan sekejap n kemudian masukkan tomato yang telah dipotong 4 bersama sedikit garam. Biarkan sehingga ikan empuk n then rasala..Kalau sedap di tekak anda..maka sedapla. Bole la tutup api n hidangkan panas panas..

Selamat mencuba..

Sunday, October 3, 2010

Miaw Oh Miaw..

Pagi tadi masa tengah mengemas-menyelongkar gambar lama nie, ternampak gambar si miawperasanprincess nie kat salah satu folder babah dia. Wah..bukan main lagi si miaw bergaya ngan tudung mama ek. Si miawperasanprincess nie memang pantang kalau ai ada koleksi tudung baru. Dia yang cbuk dulu nak mencubanya..

Ustazah Damia..Amin

Lama tak lama jugakla pic nie. Dalam thn nie jugak. Doa mama semoga princess mama nie jadi orang yg berguna dunia dan akhirat..amin.

Adios..salam.

Berlibur Di Malam Minggu..

wah..wah..wah..tajuk entry cam apa jek yek..hehe..takde maknanya nak berlibur2 di malam minggu..cuma dah lama ngat tak makan luor..jadik disebabkan hari nie ai tak masak..huhu..jadiknye ajak mr hubby makan luor..ada alasan tau tak masak rini..stok ikan ayam seme dah rosak dek kerana esbok ai rosak..sapa lagi yang menayakan esbok ai tak lain tak bukan dak adam tu..adoyaii..jadik makanya dua hari nie adalah hari tak masak sedunia..

budak notti yang menjahanamkan esbok mama..

Jadiknya tadi kitaorang gie makan2 kat zorro pelangi..dah lama x makan sini..orang pun dah tak ramai cam dulu..makan plak bersila..apa lagik si mia n adam..cam apa ntah..tak dok diam skali..habis dilarung nye satu tempat makan tu..sib baik ai satu family jek dok situ..konker dek mia la jawabnya..huhu

wah..wah..wah..sesi posing memosing mesti ada..

mia n mama yang sama naik..haha

After dah sesiap makan..lokasi seterusnya adalah rumah kedua mia..huhu..jeng jeng jeng..taraaaa..bazar jb la..mana lagi..ai pun tak tau kenapa mia suka betul pegi sini..almost every nights kekadang tu..adoyai mia..pening dibuatnya..sib baik bazar jb ngan umah sekangkang kera..kalau dua kangkang kera..nak pegi tetiap malam..tak sanggup den..huhuh..

again..WE..at Bazar JB..

Kat sini banyak jugak orang berjual jualan..macam macam ada..bak kata pakcik astro tu..bole berpinau mata tengok orang jual macam macam..slalu sangat pegi sini..sampaikan abang2 n kakak2 meniaga tu dah kenal mia..untungnya slalu dapat diskaun..hahaha..encik hubby dah penat melayan si mia..gambo kat bazar pun tak banyak dapat snap..adam lagik dok mengaruk..



mia dah buat muka..mengantuk la tu..

Bila mia dah stat buat muka..tuh maknanya nak ajak balik ah tu..ai pun dah penat..sakit pewut lagi..jalan lagi satu round..sempat lagi mia mengepau ai toy..pastu dah..calos..hehe..

Itu jela xtvt libur malam minggu..sekian saja mama adamia bersiaran dari bazar jb..hahaha..

adios amigos..

Friday, October 1, 2010

Welcome babes..

Hello..hello..hello..welcome ke dunia blogging untuk diri sendiri..blog ni ai buat untuk my kids yang sedang nak membesar nie..boleh buat kenangan tuk cucu cicit..muheheh

My Doter...Damia Iman Azlan


My Son...Adam Iman Azlan

n WE

Caiyok caiyok ...