Cube Try Test Click...

Tuesday, November 30, 2010

Sayur sayur..murah murah...

Assalamualaikum wbt my readers...

Wah..cam apek jual sayur jek rasanya laung2 cam tu..hehe..saja2 buat menghilangkan tensen di hati di malam rabu yang dingin kat luar macam nak hujan tak hujan harapnya tak hujan lah sebab esok kalau basuh baju takut tak kering pulak..ha..amik ko..hahahah... okela..sebelum sesi mengarut jadi lebih panjang..nak share resepi goreng kacang panjang nie..kesukaan mia..goreng dengan isi ikan tenggiri..simple n menyihatkan..



Kacang Panjang Goreng Bersama Isi Ikan Tenggiri
Bahan2nya :
2 keping potongan ikan tengiri - isinya dipotong dadu
6-7 batang kacang panjang - dipotong pendek serong serong
Sebatang lada merah - dihiris nipis
Sebiji bawang besar - dipotong bulat
Satu sudu sos tomato
Kicap secukupnya
Sedikit air
Sedikit gula dan garam
Cara2nya :
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang besar. Masukkan kacang panjang, gaul balik n masukkan sedikit air..Biarkan seketika, kemudian masukkan ikan tenggiri, sos tomato dan kicap. Perasakan dengan garam dan gula. Kemudian masukkan lada merah yang dihiris nipis.. setelah kacang panjang sedikit empuk dan ikan tenggiri sudah masak..boleh di angkat..sangat simple..
Selamat mencuba..

Monday, November 29, 2010

Tips Menguruskan Badan..Hiks..

Assalammualaikum wbt my readers..

Wah wah wah..puan anna sudah mahu kasi tips..kurus sangat kah dia? Saya nak bagi tips nie sebab ramai kawan2 yang tanya n tegur mcm mana saya boleh kuruskan badan dengan cepat lepas bersalin dulu..bahkan lagi kurus dari sebelum bersalin..ahakss...saya makan banyak n kekadang tak tentu masa pun memang sangat susah nak naik badan..mungkin faktor keturunan atau memang saya jenis susah nak berisi..@ pun mungkin banyak sangat keluar tenaga dengan da kids yang tengah nakal nie..sampai lemak2 pun majuk tak nak lekat..hiks...tp sejujurnya saya sedang berusaha jugak nak memberisikan sedikit badan..secara peribadi saya rasa kurus sangat pun tak cantik..biar sedang sedang saja..:)...tips yang saya nak bagi nie sesuai dipraktikkan untuk golongan surirumahtangga sepenuh masa cam saya..kalau yang keje nak try pun bole..hahahah..semoga berjaya la yer..kalau tak berjaya..gie la london weight management ke..mana2 slimming centre..sediakan ongkosnya saja ya..

Okies..tips2nya..sila berdebar debar..huhu..ayat tak boleh blah..

Tips 1 Sila buat segala kerja rumah anda sendiri..A to Z..segala ya..dan sendiri ya..ahaks

Silalah buat segala tok nenek keje kat umah anda tu sendirian berhad..dari jaga anak..basuh baju..masak..menyapu..mengemop..menyangkul..mengemas..mengelap..bagi makan kucing ke..kalau anak2 sepahkan barang ke...sepahkan makanan ke..jangan cepat melenting .. itu satu exercise tambahan untuk anda..siapa kata owang dok umah bole goyang kaki..boleh ileks ileks..itu kalau ada maid ya..kalau takde maid..segala macam tok nenek kena buat..lagi2 yang tengah ada baby..n toddlers sekaligus..memang sangat memenatkan..keje2 yang kita buat seharian tu la yang membakar lemak2 kita di badan..tak sempat lemak nak bertempek..asyik terbakar jek..mana tak nye..dari celik mata sampai tutup mata tido buat keje..hehe

Tips 2 Silala menjoinkan diri anda beriadah bersama anak2 tetiap petang tu..

Silalah korang ikut serta main ngan anak2 kalau ada kelapangan atau setiap petang mungkin..peruntukkan setengah @ 1 jam beriadah dengan anak.2.main bola ke..badminton ke..main kondi kondi ke..@ apa2 outdoor activities yang boleh mengeluarkan peluh..@ ajak anak2 berkebun ke..kejar ayam ke...haha..tangkap rama2 ke..huhu..@ berbasikal ke..yang penting keluar peluh ya..

Tips 3 Makan makanan herba,ulam ulaman n buah buahan

Banyakkan makan makanan herba..bidan yang menjaga saya sewaktu bersalin nasihatkan saya supaya banyakkan makanan herba..macam kunyit n halia ditumbuk makan bersama nasi panas2..begitu juga lada hitam yang ditumbuk..makan bersama nasi..lebihkan makan ulam ulam kampung mcm pegaga..ulam raja, pucuk ubi..pucuk mengkudu n macam2 lagi la..selain itu banyakkan makan buah2an..semua pun tahu kebaikan buah buahan an segar..selain menyihatkan .. bole juga awet muda..ahaks..

Tips 4 Kurangkan pengambilan makanan segera, kurangkan makan jajan, kurangkan penambah perasa dalam makanan, kurangkan minum air berkarbonat n sewaktu dengannya.

Cuba2la kurangkan pengambilan makanan yang cam kat atas tu..takde manfaatnya pun pada kita...silalah mengamalkan diet yang sihat..ahaks..

Oklah..cukuplah 4 tips je buat masa nie..mata sangat ngantok dah nie..ini antara yang saya amalkan untuk kesihatan..jangan asyik nak kurus saja..kesihatan pun kena jaga..sihat dan cantik..itukan lebih baik.




Last but not least..mia yang suka menyibuk..hehe..*tiba tiba*


Sunday, November 28, 2010

Satu Telur Untuk Ngko..Satu Telur Untuk Aku..

Assalamualaikum wbt my readers..

Selamat berhujung minggu semua..heheh..title entry cam cite Allahyarham P.Ramlee plak ek..satu untuk ko..satu untuk aku..dua untuk ko..dua untuk aku..heheh.. diaowang bagi reta..saya bagi telur..hiks.

Tengahari tadi pegi wedding..jadi tak masak la..petang aja baru masak..tak tau nak masak apa..yang penting cepat n simple..ternampak plak telur..lama tak makan telur..jadiknya buatla kari telur yang simple..mak kat kampung slalu masak..n saya sangat suka..kuahnya nanti bleh makan ngan jemput2 @ cekodok bilis..heheh..saya kongsi resepi kat sini..simple je..korang buat kari mesti lagi da bomb..:)..Selamat mencuba..


Kari Telur

Bahan2nya :

  • 4 biji telur semestinya - rebus n kupas kulitnya
  • Setengah kotak santan - saya guna santan kotak..guna santan diperah lagi besh..pure..
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 4-5 kuntum bunga lawang
  • 4-5 biji buah pelaga
  • Beberapa helai daun kari - saya tak letak sebab takde kat umah..
  • Rempah kari - saya guna 1/2 mangkuk kecil..
  • 3 sudu cili kisar
  • 1 cawan air
  • Minyak untuk menumis
  • Bahan Kisar :
  • 5-6 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • Seruas halia

Cara2nya :

Panaskan minyak dalam periuk n tumiskan kulit kayu manis, buah pelaga n bunga lawang. Campurkan rempah kari, bahan kisar dan cili kisar dengan sedikit air didalam mangkuk..gaul rata dan tumiskan sehingga pecah minyak. Biarkan seketika dan kemudian masukkan secawan air dan biar hingga sedikit mendidih..masukkan santan dan kacau sentiasa supaya tidak pecah minyak. Masukkan telur n perasakan dgn garam..masakla anggaran 10-15 minit..Pastikan sentiasa dikacau supaya tidak pecah minyak.. Kemudian siapla kari telur anda yg simple..:))


Selamat mencuba n Assalammualaikum wbt..



Ketagihan..

Assalammualaikum wbt my readers..

Tunggu dulu ye..jangan buat kesimpulan dulu dengan tajuk kat atas tu..huhuhu..saya memang ketagihan..tapi bukan ketagihan benda yang salah ye..ahakss...saya ketagihan benda yang satu ini..mari kita lihattttt...jeng jeng jeng...
^
^
^
^
^

Yeeee..Botok Botok Ikan Tenggiri
Sejujurnya saya memang dulu tak tau apa kebendanya yang glemer sangat nie..dibungkus macam tapai..selalunya bila taim bulan ramadhan..botok2 memang laris ah..cam goreng pisang panas..saya tak penah makan pun..tak terlintas pun nak tanya hubby apa kebendanya tu..huhu..Sampaila MIL saya buat..bila rasa sekali..pergh..memang sedap tak hengat..sampai teringat ingat sampai lupa pengat yang sedang dihangat..hahaha..sebelum berkahwin saya mmg tak penah makan..tak penah tau pun kewujudannya..hiks..sampaila berkahwin ngan owang jb nie..kat tmpt saya memang tak ada..tapi botok2 nie memang sedap..lagi2 makan dengan nasi panas2..aduhaiii..termimpi mimpii..hahahah..parahhhh...

Isi dalamnya...
Tengok bahagian dalamnya..sambal tu yg beshh..dengan timbunan daunan berkhasiat..haha..ayat tak boleh blah..antara daun digunakan cam daun kunyit..daun mengkudu..daun berbuas..pucuk ubi..daun selasih..byk lagila..jejejeje..


Ikan Tenggirinya..
Ikan tenggiri yang dibalut dengan daun daunan dan sambalnya..perghh..beshhh...dikukus sehingga masak..aduh duh duh duh ...
Botok2 nie bukan saya buat ya..saya beli kat pasar tani..2 bungkus skali..haa..amik ko..hehhe..saya belum khatam lagi proses membuatnya..nanti bila dah khatam n dapat buat yang besh..saya post resepi .. skang cuci cuci mata dulu..hiks...


Kamu Mmg Cantik Menarik Tertarik..Ko Mmg Da Bomb..!

Salam my readers (ader readers ke..ahaks)..tak kisahla..yang penting di tengah malam yang hening ni saya gagahi juga nak menulis pasal sorang budak comel cantik menarik ko memang da bomb nie..sangat comell okey..muka ala minah arab..tp nengok nama takde pulak sharifah nye..hehe..terus rasa nak peknen lagi .. nak dapat bb gal muke cam adik comel nie..Indahnya ciptaan Tuhan..
Sgt indah ciptaan Tuhan
Tengok..cantik dan stylo..
Good luck la dear..kamu sgt cantik okay..tak bole amik byk2 pic dia..takut empunya badan marah..heheh..maaf ya adik Nurul Ain.. :)

Assalamualaikum w..b.t

Saturday, November 27, 2010

REDAH AKU DAN KAU PUNYA OLEH BEN ASHAARI

Wah..seronoknya..sejujurnya baru2 jugak mengetahui ttg bro ben nie..salah seorang blogger yang sangat baik n sanggup membantu blogger2 baru mcm saya nie..yeay..nak terai nak terai..



5 Entry Ben Ashaari yang menarik tertarik ko mmg da bomb :-

1. Cuba la bersyukur !!

2. Blogger Baru vs Blogger Otai..

3. Siapa Semangat Aku ??

4. Follow U ?

5. Redah Aku Dan Kau Punya

Oke..nie plak entry blog saya yang saya rasa menarik..saya blogger baru..entry pun baru berapa kerat jek..hehe..maafkan kami..:)

1. Edisi mari memasak..yeay..

2. Kempen Mari Makan Sayur

3. Miaw Oh Miaw

4. Sup Bebola Ikan Tenggiri

5. Masak Lemak Udang Kacang Panjang

Oke..sekian terima kasih..:))

Friday, November 26, 2010

Kempen Mari Makan Sayur..

Sayur adalah antara menu wajib yang kena ada dalam masakan kat rumah saya..Walaupun hubbyku memang tak berapa makan sayur kecuali sayur kailan sahaja, tapi hari2 mesti kena masak sayur sebab mia adalah pemakan sayur tegar..hiks. Kalau takde sayur, dia tak nak makan nasi..last2 dia makan nasi dengan kicap sahaja. Mogok la tu kononnya..hehe..mia mungkin mengikut jejak langkah saya suka makan sayur n buah2an..tapi saya tidaklah setegar mia kecuali ulam ulaman kampung..itu saya memang suka. Dekat kampung saya, ada seorang atuk tua yang sehingga umur lanjutnya sangat suka makan ulam ulaman dan sayuran hijau..tapi memang nampak hasilnya..matanya masih terang membaca..kulitnya masih cantik tak terlalu berkedut seperti orang yang seusianya..bila tanya dia..apa rahsianya..nanti dia akan cakap..makan banyak ulaman, sayuran hijau n banyak lagila petuanya untuk awet muda..jadik..makanya..marilah kita banyakkan makan sayuran hijau untuk awet muda..huhu.
Hari ni nak share resepi kacang buncis yang simple..di masak bersama isi ayam..Kalau kat umah saya di kampung, masakan ni selalu dimasak masa ada kenduri kecil2 .. macam doa selamat ke..cukur jambul ke..tapi diaorang campur dengan hati dan mempedal ayam..tapi rumah saya kt sini memang tak makan organ dalaman, jadinya saya campur dengan isi ayam..pun sedap..yang penting berkhasiat juga..silalah mencuba...

Kacang Buncis Goreng Bersama Isi Ayam

Bahan2:

7-8 batang kacang buncis - dipotong serong - Isi ayam - dipotong dadu
Sos tomato secukupnya
Kicap secukupnya
Sedikit minyak masak untuk menggoreng ayam
Sedikit gula
Sedikit garam
Selabu bawang besar dan sebiji lada merah - dimayang

Cara Memasak :

Panaskan minyak n goreng sekejap ayam yang dicampur dengan sedikit garam. Masukkan kacang buncis. Biarkan seketika. Kemudian masukkan sos tomato, kicap dan sedikit air. Perasakan dengan sedikit garam dan gula. Last sekali masukkan bawang n lada merah yang di mayang..setelah kacang buncis empuk..maka tutupkan api dan bolehlah dihidang..:)

Photoshoot Bersama Mia

Macam biasa ya..tajuk entry tak nak kalah..huhuhu...anak dara saya yang seorang ni (memang sorang je pun..heks..) sangat2 suka berposing..pantang nampak babahnya pegang camera..mula la dia tergeliat sana .. tergeliat sini berposing sakan..weekends adalah hari di mana satu hari daripadanya mesti kena bawak mia berphoto photoshoot..hiks..cam model popularr jekk..popular kee masalahnya..ahaks..tak kisahlah..yang penting kesukaan mia dipenuhi seadanya..asalkan bahagia sudah katanya mia..hehe..berbeza sangat dengan anak bujang saya tu..memang tengah tak reti duduk diam adanya dia..apalagi nak suruh berposing dengan kakaknya..sesaat pun susah nak suh duduk diam..last2 kakaknya boring dan disoundnya adiknya itu tanpa rasa bersalah dijiwa..'dah dah..biarkan kakak iman je yang posing...' .. marah nampak..ileks la kakak..so..bak kata orang putih yang dimelayukan..biarlah hanya gambar yang berkata-kata..ahaks..enjoice da pics..

Peace No War


Bajet comel la tue..


Bajet comel edisi 2..huhu


Mana2 kedai jek mia ni sapu landing buat berposing..mintak izin tak?



Berangan jadi tokey butik..InsyaAllah ya mia..


Princess menanti princenya..udah2 la berangan cik mia oi..


Ada gaya model tak? Ada tak ?
(Sila jawab ada untuk menjaga hati kecik si mia...hahahha)



Senyum simpul sampai tersimpul..




Jelingan manja..


Penat babah melayan ya..


:)


Posing tak hengattt...

Awak nampak birulahh...


And .. WE ..again..


Monday, November 22, 2010

Jeng Jeng Jeng..

Wah..tajuk tak nak kalah..nak saspen jek manjang..ahahah..takde menda pun nak saspen..just nak share resepi daging masak lemak hari tu..heheh..so..cikidot..;)

Masak Lemak Daging Nangka Muda

Bahan2nya :

1/2 kg daging - saya potong kiub n rebus untuk mendapatkan stok air daging.

1/2 biji nangka muda sederhana besar - potong kiub n rebus sehingga empuk. Petua mak saya, semasa merebus nangka, masukkan sedikit halia.

Bahan Kisar :

6 biji bawang merah, 12 biji cili padi, 4 biji bawang putih n seruas kunyit hidup - kisar @ tumbuk bahan sehingga halus

Bahan Lain:

Santan secukupnya

Stok air daging secukupnya

Garam penambah perasa

Sebiji tomato - dipotong 4

Cara2 Memasak :

Tumis bahan kisar dengan sedikit minyak. Apabila agak garing masukkan stok air daging dan daging kedalam periuk. Biarkan seketika sehingga sedikit mendidih dan masukkan nangka yang direbus tadi. Kemudian masukkan santan..gaul sentiasa supaya tidak pecah minyak dan masukkan tomato yang dibelah empat tadi. Perasakan bersama garam dan bolehlah dihidangkan. Makan bersama nasi putih panas..aduss..kecur air liur ku..huhuh...selamat mencuba.

Mak saya selalu pesan kalau masak lemak, jangan ditinggalkan masakan tidak dikacau sebab takut pecah minyak..nanti lauknya tak cantik. Heheh..petuanya lagi..kalau terpecah minyak..dan kuahnya tak cantik..masukkan kuah lemaknya tadi kedalam blender..n blender kuah yang pecah lemak tadi..Ia akan mengurangkan ketidak cantikan kuah yang pecah lemak tadi..huhuh..ada ke ayat ketidak cantikan ek..heuhuhue..tak kisah..yang penting maksudnya sampai adanya..;)

Assalammualaikum wbt.

Sunday, November 21, 2010

Beautiful Saturday

Assalammualaikum w.b.t..hepi Saturday semua u ollss..mcam mana Saturday kowang..? Saya macam biasa jek..cuma hari ni adalah hari dimana acara memasak adalah melebey lebey daripada biasa..haha..almaklumla, hubby cuti..so, ada orang yang boleh tengokkan si kenit 2 orang nie sementara saya memasak dengan penuh penghayatan sambil berangan..hehe..i loike when my hubby x keje sbb masa nie la dapat lunch sama2 ngan hubby n kids walaupun si kenit dua owang nie tak bole langsung nak sit stills not even for 5 minutes kat meja makan..sabau je la..so..hari ni saya buat lintas langsung je la apa yang saya masak di Saturday yang indah ini..ahaks

Masak Lemak Daging Bersama Nangka Muda

Ayam Goreng Kegemaran Mia n Babah

Sambal Belacan n Pucuk Ubi untuk awet muda mama..hahah

Last but not least..Kailan Sos Tiram

Lepas masak terus ajak hubby n mia makan..mia pun kalau makan mmg sangat susah nak lekat kat meja makan..kejap datang..kejap lari ke depan tengok katun..aduhaii..pening mamanya..hehe..tapi itulah yang beshnya..keriuhan anak2 menceriakan suasana..

Adios Amigos Assalamualaikum wbt.

Saturday, November 20, 2010

My Peberet Sepanjang Zaman

First off all saya nak wish Selamat Hari Raya Qurban. Tahun nie saya raya rumah MIL saja..tak balik kampung..uhuk uhuk. Hehe..so..hari nie saya nak share makan kegemaran sepanjang zaman. Almaklumla..bila tiba taim musim qurban..esbok memang penuh dengan daging. Lagi2 masa kat kampung dulu..wah..meriah sungguh dengan pemberian daging qurban. Masa kecik2 dulu mak saya selalu buatkan makanan kegemaran saya nie..Daging Goreng Kunyit. Sangat besh kalau ratah2 depan tv..hehe..daging goreng yang mak saya buat sangat empuk dan tak liat..aduss..rindu masakan emak ku..goreng daging ni sangat senang nak buat..buat darjah enam pun bole buat..:)

DAGING GORENG KUNYIT

Daging dipotong dadu @ potong serong..terpulang kepada anda. Lumurkan daging dengan serbuk kunyit dan garam. Masukkan kedalam kuali bersama secawan air @ menutupi daging. Biarkan sehingga air kering..proses ni mak saya panggil sebagai mati air..heh heh..Then masukkan minyak masak. Goreng seperti biasa kemudian masukkan bawang besar yang dipotong bulat dan lada merah yang dipotong serong..Sedia dihidang. Senang kan..semudah A B C..hehe

Selamat Mencuba

Tuesday, November 16, 2010

Sup Bebola Ikan Tenggiri

Wah..dah lama rasanya tak hadpet blog. Almaklumlah..bz dengan da kids yang semakin notti..yeye jek..hehe..oke..hari nie saya nak share resepi yang MIL saya ajar..sup nie memang besh..mia memang sangat2 suka kalau saya masak sup nie..Saya rasa semua budak2 suka makan sup..mak budak cam saya pun suka..hehe..yeay..


Sup Bebola Ikan Tenggiri.

Bahan2nya :

Isi ikan tenggiri yang dibuat bebola seperti di atas..

3 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih & seruas halia. Semua bahan ditumbuk @ dikisar halus.




Bahan yang ditumis bersama bawang2 yang dikisar. Rempah empat sekawan dan sup bunjut.



Setengah batang lobak merah n sebiji kentang di potong dadu.

Cara2nya :
Tumis bahan kisar bersama dengan rempah 4 sekawan. Tumis hingga naik bau dan masukkan 3 cawan air. Masukkan sedikit rempah sup, sup bunjut dan potongan lobak serta kentang..Biarkan sehingga mendidih dan dimasukkan bebola ikan tenggiri tadi. Perasakan bersama sedikit garam. Apabila potongan lobak n kentang sudah empuk..dan bebola ikan tenggiri sudah masak..bolehla ditutup apinya. Dan hasilnya..jeng jeng jeng..hahah..cam ye ye jek..Selamat mencuba..



Friday, November 5, 2010

Masak Lemak Udang Kacang Panjang

Hari ni nak share resepi masak lemak udang bersama kacang panjang. Ini pun resepi my MIL..tokok tambah sikit2 sendiri buat..hehe

Masak Lemak Udang Kacang Panjang


Bahan-Bahan :

1/2 kg udang sederhana besar
5-6 batang kacang panjang - dipotong pendek2
Sehelai daun kunyit - diracik-racik
Sebatang serai - diketuk
Sekeping asam keping @ sebiji tomato dibelah empat

Bahan Kisar @ Tumbuk :

4-5 batang lada merah (saya menggunakan sepenuhnya lada merah..boleh campur dengan cili padi jika mahu sedikit pedas)
1 biji bawang besar @ 2-3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
* Semua bahan dikisar @ ditumbuk sehingga lumat

Cara2nya :

Masukkan bahan kisar kedalam periuk bersama sedikit air. Didihkan bersama kacang panjang yang dipotong2 pendek. Selepas kacang sedikit empuk..masukkan udang, daun kunyit dan serai yang diketuk.

Selepas agak menggelegak masukkan santan dan hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak pecah minyak. Kemudian masukkan asam keping atau tomato yang dibelah empat..perasakan bersama sedikit garam dan rasa. Apabila udang sudah masak dan masakan sudah sebati bersama bolehla di angkat.

Selamat mencuba...