Cube Try Test Click...

Friday, December 31, 2010

Hari Ni Hari Cuti Cuti..

Assalamualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Hari ni hari cuti..tapi saya tetap tak cuti sebab saya surirumah sepenuh masa..surirumah sepenuh masa mcm saya memang tiada istilah cuti..tiada off day..yang ada cuma on day setiap masa..walaupun tak pernah cuti walaupun PM kasi holiday..tapi saya hepi..:)

Hari ni tinggal berdua saja dirumah..hubby pun tak cuti sebab company tak ambik..jadinya company kena bayar triple untuk staff...muhahahaha (gelak jahat)..si bini popeye ikut atuk keluar jalan2 cari pasal makan..jadinya saya ditemani budak dibawah ini yang demam beralih tahun..bila dah demam..mood pun bertukar swing..


Si Adam yang demam datang bulan beralih tahun..

Sempena cuti umum..saya pun rasa nak masak kari telur*tiba-tiba*.. jadi kedapur sekejap sementara Adam duduk diam tengok magik kah Magika..bole plak dia layan..cepat2 rebus telur dan kembali ke depan menemankan Adam yang kadang2 oke..kadang2 tak oke..mood turn off kononnya..

Bila anak demam..jiwa memang kena lebih sedikit kental..ini disebabkan kerenah anak waktu demam adalah sangat2 menguji ketahanan jiwa dan raga..ecewah..layan diri Adam tengok Magika sambil main2 sikit..sambil lipat kain yang bertambun belum habis dilipat dan tiba-tiba ... Opsss..

Tiba2 saya terbau sesuatu yang hangit dari dapor..terus gelabah gie dapor dan tengok air rebusan telurku sudah keringg..ayOyo..ama..saya terlupa yang saya ada merebus telur tadi..nasib baik tak apa2..aduhh..sangat cuai mamamu ini Adam..so..azam tahun baru terus bertambah..berazam untuk lebih berhati hati ketika merebus telur..(boleh gitu?)
Hmm..sungguh pelupa betul saya nie..adakah saya sedang melalui fasa kenyanyukan kekal?


Mungkin tidak..


Kita tanya apa kata survey..??


Oke..sekian terima kasih..

Thursday, December 30, 2010

Kegembiraan Yang Meluap Luap..

Assalamualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Kegembiraan saya sedang meluap luap sekarang..sangat hepi sebab besok PM kasi holiday...muhehe..*tiba2 ada suara sumbang berbisik..'lu pehal derr..lu kan surirumah..lu sibuk nak cuti2 tu kenapa..macam la lu keje..' alamak..kacau daun betul la..

Oke..sekian terima kasih..



Tak kisah la holiday ke tak..yang penting dapat bersama mereka2 ini..juga yang dibelakang itu..he he he..

Wednesday, December 29, 2010

Oke..quick hapdett..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Lokasi : Home Sweet Home

Tengok bola dengan hubby n da kids..

Sangat berdebar debar

Nanti kalau ada anak lagi...(baca : KALAU) saya nak namakan FAHMI
and SAFEE..*tiba-tiba*

Oke..sekian terima kasih..

Oke..Jom Relaks...

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers...

Oke..sekarang jom relaks..setiap kali musim cuti persekolahan..jam 3 ptg je..mesti relakss ja..oke..sgt relaks (baca : relakss la sangattt oke). Musim cuti sekolah anak2 ABU mesti disajikan dengan cerita tahyul dongeng dari seberang sambil perlu 'dibimbing' ibu bapa katanya..

Pada pandangan saya, ini hanyalah pandangan peribadi saya..saya tidak tahu anda atau ibu2 yang lain..tapi bagi saya, agak tidak sesuai cerita2 tahyul dongeng ini disiarkan pada musim cuti sekolah dan peratus untuk anak2 ABU menonton adalah sangat tinggi..oke..mungkin boleh di'bimbing' ibu bapa..tapi ramai mana ibu bapa yang ada dirumah pada jam 3 petang..??

Saya berharap, mungkin di masa akan datang..dapat dilakukan sesuatu tentang masa penyiaran..ataupun mungkin tidak perlu ajak relaks dengan cerita dari seberang..masih banyak cerita dari negara sendiri yang lebih mesra rakyat yang boleh ditayangkan..fikir2kan..

Oke..sekarang saya mahu relaks..

bersama yang ini...


Adam Iman Azlan


juga yang ini...

Damia Iman Azlan


Sekian, terima kasih..

Monday, December 27, 2010

18SG

Assalamualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Di suatu pagi yg nyaman..si ibu sedang melayani anak bujangnya bermain di ruang tamu .. tiba2 terbang dua tiga ekor burung berkicauan lalu hinggap juga diruang tamu agak jauh sedikit dari si ibu dan anak tadi..sila percaya..ini bukan rekaan..ruang tamu mereka sering menjadi singgahan burung2 dek kerana kehijauan dan ketenangan yg terdapat disitu..*oke..ada sedikit pembohongan terlebih dihujung ayat itu*..

Lalu..si ibu dengan nada excited menunjukkan burung2 itu kepada anak bujangnya..'Adam (bukan nama sebenar) tengok tu..bird2..' . Si Adam (bukan nama sebenar) menoleh seketika lalu bangun melondehkan seluar dan menunjukkan 'sesuatu' di dalam seluar lalu berkata dengan nada excited juga 'bek2'

oke fine..sekian terima kasih..



Ini budaknya..

Ini birdnya..


Ini bird2 nya..

*Ini bukan entry kelucahan melampau..harap maklong maklum*

Ada Aku Kesah..? Ya..Aku Memang Kesah...

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Jikapun sangat2 terdesak..biarlah secara betul dan bermaruah berhemah..
*tiada kena mengena dengan acara yg berlangsung baru2 ini..sila percaya*


*Gambar Sekadar Hiasan*
Blur dan Serabut
~Tiada kena mengena dengan acara yang berlangsung baru2 ini..erk~

Pagi Isnin Yang Mendung..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Subuh2 isnin bangun cepat2 menjalankan tanggungjawab dan kemudian menuju ke dapo menggeledah apa yang patut lalu teringat nasi putih yang masih berbaki..*sedikit ayat ala novel2 cinta disitu .. heh* terus terasa nak buat nasi goreng untuk hubby..oke go..buat nasi goreng cepat2+teh Ahmad Tea Perisa Mango = breakfast. Tunggu hubby siap makan dengan tabahnya..hantar ke muka pintu dengan senyuman manis dibibir..cepat2 lambai..tutup grill cepat n masuk umah cepat2 n dengan cepat2 bukak laptop..oke fine..hahaha

Motip pagi2 segala menda nak cepat adalah semata2 nak bukak muka buku nak tengok status kwn2 berapa ramai yang tulis pasal kemenangan Malaysia menentang Indonesia semalam..itu saja motipnya dengan semua kecepatan yang dilakukan..ahahha..gile kentang..

Oke..dah tengok..dah puas hati..sekarang masa untuk menyapu sampah sebelum anak2 bangun..nikmatnya hidup..Alhamdulillah..

oke..sekian terima kasih..



Gambar sekadar hiasan di mana menunjukkan seorang anak ABU (Baca : Anak Bawah Umur) sedang memikirkan masa depan bola sepak Malaysia..perghh..gile ah..hu hu hu
 

Sunday, December 26, 2010

Kesinambungan kepada...

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Title n3 nak tergantung jek..hu hu..n3 nie kesinambungan kepada n3 semalam .. mlm tadi sgt capek + ngantuk = malas untuk mengupdate belog..bila penyakit M melanda..memang segala keje tak menjadi..he he he..

Saya surirumahtangga sepenuh masa ya..saya oke je..korang oke tak? saya oke je..haha..ayat tak boleh blah..sangat suka perkataan oke sekarang..semua nak oke je..ha ha ha..

Selalunya kalau jumpa kwn2 lama ke..kwn2 baru ke..mesti tanya..'ko keje tak..? Nanti saya jawab 'tak keje..dok umah jek..jaga anak2 beranak..' nanti nya pulak..ada la soalan2 yang berbunyi begini..

'Ko tak boring ke dok umah jek..mesti boring kan?

Saya tak boring ya..saya ok..ha ha ha..bagi saya..saya tak sempat nak rasa boring pun dok umah..dengan adanya budak notti dua owang kat bawah nie..mmg tak pernah wujud rasa boring..dengan segala keletah diaorang..dengan segala macam tok nenek keje rumahtangga..perkataan boring tuh memang tak sempat nak beranak lam kepala..eheks..lagipun menjaga rumahtangga itu satu kewajipan kita..jadi apa perlu kita berasa boring melunaskan kewajipan kita sebagai ibu rumahtangga..*ada nada fk disitu ye..tiba-tiba*

Kesayangan Hamba..
<>
Walaupun dahiku berkerut..tak semestinya fikiranku tak berkembang..bahkan makin mengembang dari sehari ke sehari..mu he he he..

Dan lagi soalan nya..

'Wah..tak keje ke? dok umah je..? mesti tak berkembang kan..asyik dok terperuk jek kat umah..*adushh..gile kejam statement..bikin hati panas..hu hu*

Saya tak berapa nak paham apa yang dia maksudkan dengan 'tak berkembang tu..' *siapa tau sila angkat tangan* okela..mungkin dia maksudkan pemikiran saya..atau pengetahuan saya tentang dunia luar tu tidak berkembang dgn jayanya..tertutup..sebab terperuk dirumah..mungkin itu maksudnya..saya tak nafikan mungkin saya tak pergi keluar hari2 seperti orang berkerjaya..tapi mengatakan otak pemikiran saya tidak berkembang itu adalah sangat sadis untuk didengar..sedihh derr..

Skang nie zaman dah berubah..tak keluar rumah tak semestinya pemikiran tak berkembang..tak semestinya pengetahuan tu sikitt..bak kata anak2 ABU ~ skang zaman teknologi derr ~ (selingan - bini popeye ah ni suka cakap derr derr..dah terikut plak mamanya huhu..iklan jap ) dunia tanpa sempadan..dah nama pun tanpa sempadan..internet adalah salah satu sumberr utama untuk mencari segala macam tok nenek maklumat..maklumat elok..tak elok..semua adaaa..bak kata pakcik Astro..jadi untuk mengatakan dok umah tu menyebabkan otak pemikiran tak berkembang..jadi sempit... itu adalah tidak benar pada saya..saya mungkin tidaklah sebijak..se uptodate..se urban..atau segala macam se lagi seperti kamu..kamu..ya..kamu jugaa..haa..kamu di sana tu..tapi setidaknya saya tidak ketinggalan jaman bak kata agas..saya masih tau isu semasa..sedikit sebanyak mengetahui keadaan politik negara..masih tau apa yang tengah 'in'..apa yang tengah 'musim' dalam dunia pesyen..masih kenal JB yang jadi pojaan anak sedara saya..dan saya masih dan masih..dan akan terus masihh..oke..sudah dengan masih itu..Kesimpulannya..dok kat umah..tak pernah menyempitkan pemikiran saya..saya ok ja..

Ha..banyak lagila soalan yang keluar dari mulut2 diaowang bila cakap saya dok umah je..tak keje..belum lagi..bab takde duit sendiri..tak beshla nak shop til u drop..yg ni saya malas nak jelaskan sangat..lain ibu rumahtangga..lain rezekinya..tapi bagi saya..saya sangat bersyukur dengan rezeki Allah..saya mungkin tidakla dapat nak shop til u drop setiap masa..tapi rezeki yang Allah berikan sudah cukup untuk saya n family..Alhamdulillah..

Mulut orang..sampai bilapun tak akan berhenti bercakap..jadi..let it be..biarkan saja..Segala penjelasan..atau apa saja adalah pendapat peribadi saya..kalau anda tidak sependapat @ tidak jelas dengan saya..itu hak peribadi masing2..tiada kena mengena dengan yg hidup atau telah meninggal dunia..



Saya surirumahtangga sepenuh masa..saya ok..

Sekian..terima kasih..


Ada Saya Kesah..? Walaupun Saya Anak Makcik Esah..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Saya surirumahtangga sepenuh masa..saya ok..*tak semena-mena*

To be continued..



Friday, December 24, 2010

Seribu Satu Wajah...


Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Title entry pendeknya Seribu Satu Wajah..title panjangnya Seribu Satu Ekspresi Wajah Adam Tengok Muvee Jangan Pandang Belakang Congkak 2..mu ha ha..nie citer peberetnya si Bini Popeye..hari2 dok ulang tayang cite sama..naik berpinau mata dibuatnya..

Selalunya Adam memang tak dok diam bila kakaknya dok asyik nengok cite nie..hari nie bole dok layan skali plak..huhu..oke..enjoices da pics...

Oke ready..cite dah stat..macam besh je nie..layan kejap ah..

Wah..macam layanzz gak citer nie..lepak lu ah...

 
Tengok syok nengok cite..kena dajal kerjakan plak dek kakak sepupunya..dengki tul la..huhu
Ah..lantak korang nak buat ape..yg penting hensem aku tak hilang..cite nie pun ngah layanzz nie..

Excited nengok cat ngan punai mandi munge berkemban..muhehe

Ah sudah..atuk rambut putih keluar plak..wak ketarii..wak ketarii..wak ketariiiiiiiiii...

Tak ilang lagi badi wak ketari..sampai senget baju..

Aduss..ngantuk plak..cite lum abis lagie niee...

Terpesona tengok anak Wak Ketari..Seha..

udah udah Adam..sikit2 je terpesonanya cukup..huhuh..

Masih terpesona...

Dari kerana mata..yang mempunyaii kuasa..owhh..aku tirgoda..aku tirgoda..terkiciwa..

Wah..Seha mandi sungai plak..aduhh..rosakk rosakk..

Ternganga sampai ko dam..

wak ketarii sudah sampaii..

Oke..dah habis..heheh

Last but not least..Bini Popeye dicepuk adiknya..meraung tak pengat hengat..huhuh



Thursday, December 23, 2010

Azam..En. Azam..Air Zam Zam..Zam Zam Ala Kazam..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Oke..hari ni nak cakap tentang perkataan yang belakangnya ada zam zam..ala kazamm..heks..dah stat ting tong memalam hari..

Bila tinggal satu dua tiga empat hari nak tahun baru..stat la nak buat azam tahun baru..padahal azam tahun lepas satu hapah banyak belum tercapai..tiba2 nak azam baru plak..kenapa mesti nak berazam bila nak tibanya tahun baru? kenapa tak buat azam tetengah tahun? oke..sendiri tanya..sendiri jawab..

Takde apa pun sebenarnya nak berazam azam nye..cuma tahun depan nak kurangkan ckit xtvt melangok2 meronda2 tingkap beli belah kat shopping2 mall..Ini adalah untuk mengelakkan encik hubby daripada banyak merungut mengomel kerana bininya mengurangkan pendapatan isi rumah dengan membeli benda tak pekdah...mu ha ha..juga untuk mengelakkan dari memberi jawapan palsu kepada bini popeye yang sibuk bertanya kenapa ramai anak anak ABU (Baca : Anak Bawah Umur) yang pakai baju macam tak cukup kain..kesian..maafkan bini popeye..dia tidak tau apa2..ayat tak boleh blah..heh heh heh..

Itu antaranya azamnya..azam dua tiga tahun lepas juga tu..heh heh heh..banyak lagi azam nie..bersambung lain siaran..



Anak baru nak ABU..muhaha


Wednesday, December 22, 2010

Lawatan Rasmi..

Assalamualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Hanginn pagi tadi masih belum reda..sudahnya tak baca paper sampai ke malam nie..jadi..untuk menghilangkan hanginn dalam badan nie..ajak mia buat lawatan rasmi ke Bazar JB..inilah tempat kegemaran bini popeye tu..pantang ada masa..kat sini la dia ajak meronda..sampaikan orang2 berniaga kat situ pun ramai yang kenal si bini popeye nie..

Kat bazar nie kalau hujung minggu sangat meriahhh..kalau hari biasa kurang sikit but still meriah juga..macam2 benda ada jual..bini popeye la paling rambang mata nak pilih toys..si botak menten aje sebab belum pandai nak mintak apa2..tunggu je la besar ckit nanti..eheks..oke..enjoicess da picss...











Hanginn Seluruh Badan..!!

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Wahhh..pagi nie saya betul2 hangginn seluruh badan..bukan sebab budak cinonet dua owang kat bawah nie..tapii sebab kejahilan seorang bapakk yang tak ada hati perut..otak letak dekat lutut..

Pagi tadi bila FIL balik dari minum pagi macam biasa bawak balik Harian METRO..saya macam biasa memang sangat jarang dapat baca paper awal pagi..maklonglah maklumlah..sebuk dengan da kids..tapi pagi tadi mata tertangkap muka depan Harian Metro.."Koma Dihumban Bapa"..sebab naik anginn bayi dia sering menangis..aduhh Ya Allah..kemanalah letaknya akal..saya belum baca keseluruhan cerita..tapi saya sangat sedih..dia ingatt dia jek bole naik hangginn..semua orang dah naik hanginn dengan diaa..takde akaii punye olang..

Bersambungg nanti..saya kena ilangkann hangginn yang masuk dalam badan nie dulu..

Hingga jumpa lagii..


Sayangilah Anak2 Anda..


Tuesday, December 21, 2010

Sepantas Masa Berlalu..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Ermm..cepatnya masa berlalu kan..tadi baru sat rasanya pukul 9.00 pagi..tup tup dah kul 4 lebey..kejap jerk..tak sedar pun masa berjalan..tup tup kang dah hari Rabu..tinggal beberapa hari jer lagi nak masuk 2011..tak terasa pun setahun masa berlalu...

Bini Popeye
Damia Iman aka Bini Popeye dah masuk 4 taun..kejap aja rasa..pejam celik pejam celik je 4 tahun..terasa budak nie kecik je lagi..


Si Botak

Si botak aka Adam Iman nie dah masuk setahun 3 bulan..terasa baru jek peknenkan si botak nie..

Masa memang tak menunggu kita..selagi mampu..manfaatkan masa yang ada untuk perkara yang betul..yang benar..

"Demi Masa..Sesungguhnya Manusia Dalam Kerugian..Kecuali Mereka Yang Beramal Soleh, Berpesan Pesan Kepada Kebenaran Dan Berpesan Pesan Kepada Kebenaran"

Monday, December 20, 2010

Tiada Tajuk Yang Sesuai Untuk Diberi..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Percutian sudat tamat..yang baru nak bermula adalah sangat2 mencapekkan
mengujakan iaitu sesi memunggah baju2 dari bag kedalam lemari..mau makan seminggu berhari2 tu .. Penat+ngantuk+hangin = nak tido..overall..holiday kali nie sangat hepi walaupun penat ya ampunn..dan cuaca yg sangat panas..Enjoy da pics..

Kat bilik..nie kat melaka..babah mengetes lens baru..

Baru lepas mandi..nak sikat rambut mengaruk..

At da wedding..nie masih oke..baru sampai..mood pun masih baeekkk..

taim nie dah stat panass bontot punggung...Adam dah stat meragam..

Dinner kat melaka..Quayside kot nama dia...ntah tak ingat..yang kat tepi laut tu..ghamai2 owang naik bot katanya Mia..

Dekat kaki gajah Dataran Pahlawan Melaka..bergambo ngan gajah..muahahah

Budak botak berkasut merah terexcited lebey...

Dah lama tak naik beca..last naik masa darjah 6..lama gile tuhh..mia dah hangin..lambat ngat beca nie gerak..huhuh

Last but not least...Si Bini Popeye yang dah mengaruk tak hengat...

Beratus2 pics di amik semasa percutian..adalah sangat kemalasan untuk mengaplod ditambah dengan kelembapan berukband ini makanya itulah serba sedikit gambo yang boleh dikongsi..