Cube Try Test Click...

Monday, December 12, 2011

I'm Back

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

I'm back for good..hopefully..:P






Monday, October 10, 2011

Cubaan mengetest

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera. Dah lama tak menghapdet belog disebabkan notebook ku sudah kelaut..haiya..sekarang tengah mengetest menghapdet belog from my bb..haha kesian.

Tuesday, September 27, 2011

Fuhh !!

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers.

Dah macam tak bertuan pulak belog ku ini. Heh. Dah naik bersawang sana sini terbiar tak dijenguk oleh puan empunya. Ecewah. Bukan apa, puan punya belog sangatlah busy (baca : busylah sangat) menguruskan hal ehwal rumahtangga sampai tak ada masa nak menjenguk belog. 

Jam jam macam nie lah baru boleh fuhh sana fuhh sini sikit sebab da kids charge energy di siang hari, maka mamanya boleh berjimba sementara menantikan Lola Carrero. Ha Ha Ha.

Dah lama tak main masak masak kat belog kan..? Disebabkan hari malas sedunia ku..sempat masak dua lauk saja. Itu pun macam nak berperang dengan si bujang teruna. Nanti later kalau ku rajin, ku tulis resepinya sekali. Simple simple saja.


Sayur Campur


Ayam Kicap.

Ayam kicap ni saya letak santan sikit, sebagai penambah perasa lemaknya. Oh-sem bak kata budak budak muda. Ecewah.

Oke bai. Thank You

Tuesday, September 6, 2011

Si Puting

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers.


Si Puting Turns 2

No matter how many birthdays come and go, you'll always be our little boy.

Babah..Mama and kakak iman.

Monday, September 5, 2011

Eid Mubarak

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Salam Eid Mubarak to all muslim.


kasi teaser dulu. ecewah.

Oke bai. Thank You

Wednesday, August 3, 2011

Wordless Wednesday

Pantas Je Masa Berlalu..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Pejam celik pejam celik dah masuk hari ketiga umat Islam berpuasa. Sekejap je masa berlalu kan..esok lusa tup tup dah nak raya..Me macam biasalah..setiap hari jiwa kacau nak masak juadah apa berbuka puasa. Semalam ingatkan nak pergi bazar ramadhan cuci mata, tapi tak sempat sebab belum siap masak. Hu hu hu. Kurang sikit pembaziran.

Semalam pun masak simple saja. Resepi campak campak je orang kata. Tapi yang penting ohsem. Hah..Perasan. Bila lagi kan..hak hak hak.

Juadah berbuka hari kedua puasa..

Udang Black Pepper..katanya..

Tak pernah lagi masak udang black pepper ni. Selalunya just ayam n daging. Semalam try buat, not bad jugak lah. Cuba cubalah mencuba. Heh.

Cencaru sumbat sambal

Masa kat kampung mak selalu masak ikan cencaru sumbat sambal. Teringin pulak..tengok tengok ada pulak ikan cencaru..apa lagi..jalankan misi..inilah hasilnya..;P..

Hari ketiga ni tak tau nak masak apa..masih terfikir fikir..mintak mintak tidak end up membeli di bazar ramadhan. hu hu hu..

Oke bai. Thank You

Tuesday, August 2, 2011

Kembali Lagi..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Lama betul rasa tak update belog. Kali nie memang betul betul lama sampai psw blogspot pun terlupa. Hak hak hak. Kali ini aku kembali..ecewah..semoga kali ini jiwanya lebih untuk berblogging.

Sempena kedatangan bulan baik ni, saya nak ucapkan selamat menjalani ibadah puasa kepada readers kalau masih ada readers yang masih menjengah belog yang tak semengah ni. he he he. Semoga kita semua mendapat keberkatan.

Bila tiba bulan puasa selalu jiwa kacau tak tau nak masak juadah apa untuk berbuka. Padahal sama aja macam hari hari biasa. Ada yang cakap tak perlu runsing sebab banyak bazar ramadhan..cuma perlu tunjuk saja. Secara peribadinya saya lebih selesa memasak sendiri juadah berbuka sebab boleh dibuat sahur sekali. Kalau beli bazar, belum tentu boleh simpan sehingga ke waktu sahur. Tapi lain padang lain belalang. Lain orang..lain ragamnya..:) . Cuma yang perlu diingatkan, jangan pula kita terlebih membazir di bulan ramadhan, ingatan untuk diri sendiri juga. 

First day berbuka semalam, masak simple saja. Tapi tetap pergi bazar ramadhan sebab nak cuci mata first day puasa. he he he. Tak beli apa pun, cuma my other half beli kuih saja..nampak sedap, tapi bila makan..so so saja..;)

Juadah berbuka hari pertama puasa...

Ayam masak merah cik nona. Hak hak hak

Dalca ayam pemberian MIL. Menyengat..

Dapat yang ini, my other half tak pandang dah masakan lain. Uhuk uhuk.

Sekian sahaja juadah berbuka hari pertama. Sehingga berjumpa lagi di hari kedua. Ha ha ha. Selamat berpuasa semua.

Oke bai. Thank You.

Thursday, June 30, 2011

Rumput Di Seberang Sana Nampak Sangat Hijau Menyerlah Terserlah Berbanding Rumput Di Rumah Kita...

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Nah..tajuk entry dah macam isi kandungan entry. Heh. Pernah tak kamu kamu rasa macam nie? rasa macam kehidupan orang lain lebih baik dari kehidupan kamu..? Walaupun kamu punya isteri cantik @ suami hensem..tapi kamu tetap merasakan orang lain punya lebih dari kamu..walaupun kamu sudah punye kereta baikk punyerr..kamu masih merasakan orang lain punya lebih better..walaupun kamu sudah punyai rumah besar yang boleh muat dok 3 4 family..tapi kamu tetap rasa rumah cantik ala castle zaman dulu sebelah rumah kamu lebih lagi...kamu selalu nampak betapa hijau menyerlahnya rumput carpet dirumah orang sebelah sedangkan rumah kamu sendiri tidak kurang menyerlah hijau nya...the grass is always greener on the other side katanya orang putih..kamu selalu teringin ke seberang sana..ke seberang yang lebih nampak hijaunya..

Pernah kan rasa begini..? Oke tipu kalau tak pernah. Kita sering merasakan kehidupan orang lain lebih baik..sedangkan kita lupa yang kita juga punya kehidupan yang baik. Cuma kadang kala kita lebih suka melihat kelebihan orang lain sehingga kita tidak nampak dengan kelebihan yang kita ada..sehingga kadang2 kita hampir kehilangan apa yang kita ada..

The grass is not always greener on the other side. Itu yang saya rasa. 


Saya rasa saya perlu berhenti untuk melihat betapa baiknya kehidupan orang lain dan membanding banding kan dengan kehidupan saya kerana saya rasa the grass on my side sudah lebih dari green. Sudah green kuasa tiga.


Eh eh..ada pisang masak lah..nie kalau amik buat cekodok pisang pun cara gak nie.

Oke bai. Thank You

Wednesday, June 29, 2011

Dah lama rasanya..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Oke..dah lama rasanya tak menghapdet belog. Oke, bukan rasa lagi, tapi memang dah agak lama tak menghapdet belog. Dah naik bersawang sana sini, berhabuk berdaki segala. Ambil masa jugak nak bersihkan balik..;)

Jujurnya tak ada apa sangat yang nak dibelogkan. Kehidupan macam biasa. SAHM macam saya rutin hariannya memang hari hari sama saja. Dari bangun pagi hingga lelap mata semula, setiap hari adalah perkara yang sama. Bosan? Hmm..susah nak jawab..@ mungkin sukar nak perjelaskan dengan perkataan. Bosan mungkin tidak. Tidak mungkin bosan dengan tanggungjawab. Letih mungkin iya. Sangat letih kadang kala. Stress kadang kala datang juga bertandang, bertandang dan singgah sekejap, walaupun sekejap tetap juga mengundang kacau bilau yang jika tidak ditangani..boleh jadi parah , lalu menjadi barah yang membengkak.

Ecewah, tengok..belum apa apa ayat dah berbunga. Bak kata Jambu. Muka legend..hati cute..tak gitu..;)

Satu dua minggu ini saya sibuk melayan permintaan bini popeye. Mahu makan itu dan ini. Mahu makan kuih raya, walaupun puasa belum datang menjenguk pun. Tetap juga saya layankan, dalam penat lelah lenguh kesah. Melihatkan senyum tawa puas sang anak. Hati juga berbunga ceria.

Projek XYZ bersama bini popeye.

Oke bai. Thank You

Saturday, May 21, 2011

Projek Malam Minggu..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers.

Malam nie tak keluar kemana-mana.
Melayankan si bini popeye yang asyik dok mintak nak buat muffin la..cupcakes la..


Cupcakes kukus moist. Ecewah. 
Idea bini popeye la ni. Selalu mamanya buat letak lam tupperware kukus. Hari ni dia nak letak dalam cup comei comei katanya. 


Nampak sedap kan ? Bukan nampak je..tapi memang sedap. Moist aja. Cair dimulut..bukan ditangan..Hahaha
Angkat bakul nampak...
Oke bai. Thank You

Thursday, May 19, 2011

Arghh...Tensenn..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers.

Argghhh...tensen betul tengok citer seberang nie.

Satu cerita tak habis2 malangnya..

Lagi satu ending dah macam ntah apa apa entah..

Arghhhh...tensennnn..

Untuk menghilangkan ketensenan..marilah memasak...yeayy..

Ayam Masak Merah..


Nah..ayam masak merah pengubat duka..hohoho

Oke bai. Thank You

Thursday, May 12, 2011

Tiada Title Yang Bisa Ku Beri..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

 Malam yang sedikit sepi..

Babah tiada..

Adam sudah kelaut..

Bini Popeye larut dengan kartun kartunnya...

Mama buhsan..jadi inilah hasilnya...





Oke bai. Thank You.

Wednesday, May 11, 2011

Blank + Blur = Jiwer Kacau

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers.

Saya sekarang tengah jiwa kacau. Aduhai, sudah hampir pukul 12 masih tak tahu nak masak apa kebendanya hari ni. Jadi harusnya untuk mencari ketenangan jiwa, layanlah sekejap ulangan Cinta Melody .. alasan sungguh .. Walaupun lepas habis cerita  cinta penuh drama konflik Kejora dan Bintang yang membuatkan jiwa bertambah kacau dulu tu, dah bertekad tak nak terjebak lagi nengok sinetron, tetap juga gagahkan diri tengok lagi dan lagi dan lagi. Pastu dok sakitkan hati sendiri dan lagi dan lagi dan lagi...'____________'

|image google|

Sinetron nie nampak menarik. Tapi, macam biasalah kan, kalau takder konflik melarat menambahkan kekacauan jiwa bukan sinetron seberang lah namanya. First episod pun dah ada konflik + watak jahat yang melampau. Arghhhhhh..makin jiwa kacau dibuatnya.

|images google|

Itu belum Safa dan Marwah. Wah, yang ini memang lagi bikin hati panas. Kebetulan kebetulan yang melampau banyak. Si jahat yang tak pernah insaf. Lepas satu satu konflik tak berkesudahan. Macam malang betul hidup diowang nak sampai ke hidup bahagia aman damai dunia akhirat. Amin. 

Walau dalam sakit2 hati tu, tetap jugak nak tengok kan..Kalau satu episod tak tengok. Panas punggung je gayanya. Sanggup dok carik kat youtube. Itulah penangannya. Bak kata orang. Benci tapi rindu. Ecewah.

Oke dah melalut. Baik gie dapo godek apa yang patut. Kejap lagi bini popeye balik nak makan.

Oke bai. Thank You


Wordless Wednesday


*pantangtibahariRabulajujenakpostww*dasarmalasmenaipbetul*

Monday, May 9, 2011

My Sunday

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers.

I love Sunday. Macam biasa. Memanjang love Sunday. Sunday means family outing + food food food + more peluh peluhan. Hu hu hu. This Sunday kitaorang tak pergi merewang kat Mall walaupun hajat di hati memang nak merewang ke sana sebab nak menyejukkan badan di musim panas ini. Panasnya memang sampai berpeluh2 sekarang ni. Panas yang macam nie pun boleh buat gelisah tak tentu arah, belum lagi panas api neraka. Subhanallah.



Da kids ajak pergi zoo. Okeyh. Zoo ek? Dah macam takde tempat lain korang nak pergi panas2 gelegak nie. Nak tak nak kena pergi jugak sebab last hari tu dah janji dengan bini popeye. But before pergi zoo apa kata sejukkan badan di Tutti Frutti.. Yeay yeay..


Hantu eskem + benda yang sejuk2 no 1. Walaupun gigi still sengal2 akibat buat fillings hari tu masih ada, tetap gagahkan jugak makan benda2 sejuk nie segala. Bising kang muncung sedepa. Kang sakit gigi meraung tak tentu hala. Itulah bini popeye.


Ini Adam punya. Dia pencinta buahan yang setia. Penuh semangkuk ngan fruits. Pastu mama gak yang dok habiskan. Bab mengecahkan segala serah kat Adam. Eksyen plak tuh nak suap sendiri.


Okey. Sesi tawar menawar sedang berlaku. Si kakak dok mengecek si adik nak tukau suka sama suka. Si adik buat dek aja, si kakak tak putus asa. Tapi bo layan aja dek si adik.


Baju kalau tak kotor time makan bukan Adam lah namanya ya. Mama plak tak bawak baju lebey punye. Pastu berjalan la kamu ngan baju comot segala.


Mood - Happy dapat mengotorkan baju.

Lepas siap2 kat tutti frutti kitaorang gerak gie Zoo. Kali nie demand nak pergi Zoo Danga Bay pulak. Oke layankan. At least Zoo Danga Bay tak berapa panas menyengat sangat. Nanti kalau rajin saya hapdet. Tengah tak ada jiwa nak menguplod gambau disebabkan kepanasan yang sesangat. Heh.

To be continued..*katanya*


Oke bai. Thank You

Wednesday, May 4, 2011

Ku Sangka Panas Hingga Ke Petang...Part 1

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers.

Ku sangka kan panas hingga ke petang, rupanya hujan renyai renyai nak masuk tengahari. Siap ada part part yang tak boleh blah tu. Hu hu. Cuti hari pekerja hari tu kami pergi Desaru. Tempat kesukaan da kids n mama. Sebelum bertolak tu memang dah nampak mendungnya, muram aja suasana. Gagahkan juga pergi, doa2 sampai sana tak hujan lebat. Banyak juga kereta2 yang turun termasuk Singaporean. Sampai sana hujan turun renyai renyai bahasa. Takdelah lebat sangat, setakat nak redah mandi gagahkan diri tu, bolehla jugak.


Ini dekat jeti sebelum sampai Desaru, apa ntah namanya tempat nie, macam kawasan kampung macam tu. Tapi memang cantik, angin sepoi sepoi bahasa. Kitaorang jalan sampai hujung jeti tu. Besh.


Bini popeye memang pantang suruh posing. Lekaih aja dia. Cuba lihat pipi bini popeye yang senget sebelah. Gara gara gigi geraham nak tumbuh. Hu hu hu.


Gambar bajet artis tempatan kena ada satu. DONE. 


Yang ini memang bajet memanjang. *Diam*

Part 1 ni edisi syok sendiri dulu. Hahaha. InsyaAllah la ada part 2 3 4. Sekarang kemalasan menguplod adalah di tahap melampau. 


Oke bai. Thank You

Wordless Wednesday

Friday, April 29, 2011

Jumaat Yang Indah

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers.

"Ya Allah Ya Tuhanku..
Di hari Jumaat yang indah ini..
Jauhkan lah aku dari segala penyakit hati"

Amin

Oke, sekarang mari main masak masak. Hari tu ada beli tempoyak kat pasor sebab nak masak ikan patin, tapinya takde ikan patin yang menarik hati. Jadinya masa pergi pasar tani hari tu beli pucuk ubi. Tekak rasa nak makan masak tempoyak pucuk ubi pulak. Tekak ni mengada ngada betul, macam macam nak makan. Hu hu hu. Mentang mentang ah musim doyan dah mai, semua nya nak kasi letak doyan. Layankan aja.

Lemak Tempoyak Pucuk Ubi
Bahan Bahannya :

Secekak pucuk ubi - hiris halus dan celur sehingga lembut. Toskan.
2 sudu makan tempoyak
Santan - saya guna santan kotak. Tak sampai setengah kotak pun guna.
5-6 helai daun kunyit - hiris halus
Setengah genggam bilis
Sedikit garam dan gula

Bahan Tumbuk :

9-10 cili padi - saya guna cili padi kampung. Pedas memang superb.
Kunyit sebesar ibu jari
Sesudu besar bilis - rendam air panas before tumbuk, cepat lumat.


Kaedah Penyediaan :

Masukkan bahan tumbuk dan air kedalam periuk. Masukkan pucuk ubi yang dicelur, tempoyak,  ikan bilis yang tidak ditumbuk dan hirisan daun kunyit. Biarkan sedikit mendidih. Kemudian masukkan santan, sedikit gula dan garam. Sesuaikan mengikut rasa. Siap. 


Simple saja resepi dan cara menyediakan. Kalau kat kampung, boleh letak macam2 daun sebab senang dapat. Cari saja keliling rumah. Lagi satu besh kalau daun daun nie masak budu. Wah..ada daun kaduk segala. Rindunya nak makan masakan mak semua. 

Kalau dulu before kahwin kat kampung, nak makan segala tok nenek mak yang masakkan. Masakan kampung yang superb. Bahan bahan mentah cari sekeliling rumah ja. Segala jenis macam daun, ulaman..betik muda, masak nangka..semua ada kat rumah. Labu, keladi..wah wah..terliur pulak. Asam keladi kesukaan ku. Lepas dah kahwin n dok jauh ngan mak, memang jarang dapat makan semua tu. 

Sekarang ni kalau nak makan masakan tu semua, bahan semua cari kat pasor. Masak pun kena sikit je sebab encik asben tak reti makan. Makan sorang sorang tak besh pulak. Balik kampung je la yang dapat makan tu semua, berkumpul ngan family. Makan pun tambah selera. Ni yang tak sabor nak balik kampung. ye yay..


Oke bai. Thank You

*Gedik*

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers.

*BudakGedik*

Thursday, April 28, 2011

Oh Kome..Doyan Dah Berbunga..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers.

Tadi petang bawa bini popeye pergi betulkan fillings. Yang sebelah kanan tuh dok terbukak sebab dia mainkan dengan lidah. Jadinya gigi still sakit kalau makan. Tadi pun still fobia gak jumpa dentist. Nak tak nak memang kena buat gak, kalau tak dia asyik merengek jek manjang. Poning kepala mamanya. 

Bila kena paksa macam tu, demand dia lebih la. Nak makan durian la, makan itu la, makan inilah. Sebabnya dia tau cakap je nak apa mesti dapat. Tak nak pulak dia cakap nak bekhen. Muhahaha. Yang durian tu mama dia yang lebey sebenarnya. Bila dah ada durian tu, mulalah tekak mengada ngada plak nak makan serawa, padahal baru je makan MIL kasi. Doyan oh Doyan

Serawa Durian

Bahan :

Sebiji durian sederhana besar
2 biji telur- pukul sedikit
2 sudu besar tepung gandum - bancuh bersama sedikit air
2 senduk kecil gula - ikut rasa masing masing
2 helai daun pandan
1/2 kotak santan - takde santan fresh, santan kotak pun jadi..hehe
2 cawan air - ini pun ikut suka masing2, kalau suka cair, lebihkan air, kalau tak suka, kurangkan air.

Kaedah penyediaan :

Masukkan semua bahan bahan kedalam kuali. Masak sehingga kuah pekat. Makan ngan roti pon sodap.

Resepi MIL. Dah dua kali buat, tapi still tanya MIL gak. Heheh.

Monday, April 25, 2011

Biarkan Si Luncai Terjun Dengan Labu Labunya

Assalamualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers.

Macam biasa. Hari ni encik asben out station lagi. Jadi masa untuk memasak ikut sedap tekak pun bermula. Hari Sabtu lepas pergi pasar tani, geram pulak tengok labu segar bugar. Kalau masak lomak ikan masin pun sedap nie, bisik hatiku..*ecewah*. Encik asben tak makan labu. Jadi nak masak makanan yang dia tak makan hanyalah ketika dia tiada. Boleh sesuka hati masak ikut sedap tekak. Dah lama sangat tak makan lemak labu. Dolu dolu masa kat kampung mak selalu buat, letak lada hitam lebih lebih. Pergh..terbaek. Jadi hari nie nak masak ikut resepi mak, tapi yang pasti takde sama sedap dengan mak. Hampir hampir sedap mungkin ya. Kui kui kui.


Lemak Labu Ikan Masin


Bahan Bahan :

1/2 biji labu sederhana besar - potong dadu
Ikan masin - potong dadu
Satu cawan santan - saya guna santan kotak sebab takde santan fresh
Daun kunyit - racik racik

Bahan Tumbuk :

 4-5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
Sedikit kunyit hidup
Segenggam ikan bilis
Satu sudu kecil lada hitam

Cara penyediaan :

Masukkan kesemua bahan kecuali santan dan dua cawan air kedalam periuk. Letakkan di atas api dan biarkan sehingga mendidih. Kemudian masukkan santan. Kacau sentiasa supaya tidak pecah minyak. Masukkan sedikit garam dan rasa. Biarkan seketika dan bolehla tutup api. Dah siap.

Makan dengan nasi panas , ulaman n sambal belacan. Pergh. Terangkatt. Hehehe

Oke bai. Thank You

Sunday, April 24, 2011

Dalam Hati Ada Taman

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers.

I heart Sunday so much. Hati berbunga bunga di hari Ahad yang indah. Hati tetap berbunga walaupun sakit kepala belum hilang sebab terhempap seterika. Ha..seterika pun boleh terhempap atas kepala. Teruk betul kamu nie. Alkisahnya semalam sesi menyusun atur perabot, nak jadi cerita seterika dok letak atas gobok. Gobok tu pulak nak alih dok tempat lain, tolak dok tolak terlupa yang seterika dok atas gobok. Tiba tiba gedebuk atas kepala. Berpinau kejap kepala, bertaburan bintang bintang berkelipan. Dah benjol kepala kau kan. Begitulah alkisahnya.

Disebabkan sakit kepala tahap boleh tahan jugak peningnya, jadi tak nak poning kepala hari ni masak simple saja. Dalca tulang saja pengubat sakit kepala. 

Dalca Tulang  


Resepinya sama je macam saya buat dalca ayam hari tu. Cuma hari ni saya tambah terung panjang sebijik. Pening pening kepala boleh jugak makan roti cicah dalca. 

Oke bai. Thank You

Friday, April 22, 2011

Tiada Kata..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers.

Buah Hati Pengarang Jantung

Semalam bawa bini popeye  pergi dentist buat fillings. Dua batang gigi dah berlobang. Bila nak tidur je dia start la merengek sakit gigi walaupun dah berus gigi. Before this kalau dia meraung sakit gigi tu, kami letak sensitive colgate toothpaste tu kat gigi yang berlubang tu. Mujarab lah jugak untuk hilangkan sakit sementara. Pernah nak bawak dia pergi dentist before this, tapi semua tak jalan. Awal awal lagi dah mengamuk tak nak pergi. Meronta ronta siap. Drama queen betul.

Tapi semalam dah sampai kemuncak. Babah dia cakap mesti kena bawak jugak pergi dentist. Sampai bila nak biarkan. So semalam kami kelentong dia nak pergi ambil ubat babah, dia pun oke je.Suka hati lalalala. Sampai masa babah nak register dia dah start cam syak syak gitu. Tapi ok lagi lah. Masa tu pulak clinic tak ada orang. We all je yang ada. Jadi lepas register terus panggil masuk bilik. Haa..masa ni dia dah cuak. Babah dia dukung bawak masuk, bila masuk je dia dah start meraung. Tipah tertipuu rupanyaaa...Hehe. Kesian bini popeye, sampai habis process menangis. Bila dah siap, keluar dari bilik, barulah senyum sikit. 

Sekarang dah oke. Kalau dulu nak suruh berus gigi kena berpaksa. Sekarang dah sendiri dengan rela. Sikit sikit nak gosok gigi. Fobia nak pergi dentist katanya. He he he


Oke bai. Thank  You

Thursday, April 21, 2011

Tiada Yang Sempurna

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers.

Ya. Tiada yang sempurna. Begitulah juga dengan mee hailam saya. Itu pun jika masih boleh dipanggil mee hailam. Mungkin juga boleh dipanggil mee hailam tidak cukup sifat. He he he. Saya sangat suka makan mee. Kalau dulu masa pregnant, segala apa yang saya makan termuntah balik kecuali mee. Tak kisahlah dimasak dengan cara apa sekalipun as long as ianya mee. Lagi lagi mee hailam. Sangat peberet sepanjang zaman. Saya dan mee bagaikan isi dan kuku. Bagaikan laila dan majnun. Bagaikan aur dan tebing. He he he. 

Kalau makan kat luar saya selalu order mee. Sampaikan encik asben tegur. Maklumlah, saya dan mee memang tak boleh berpisah. Walaupun selalu juga order mee dekat luar, tapi sangat susah untuk menikmati mee yang betul betul memuaskan hati. Jadinya saya suka masak mee sendiri di rumah. Walaupun tidak sempurna, walaupun kadang kadang tidak cukup sifat kerana tidak cukup bahan, ianya tetap memuaskan hati kerana di masak sendiri. Kepuasan yang tiada tandingan.

Siang tadi rasa nak makan mee. Bebudak pun request nak makan mee. Tengok tengok dalam esbok cari bahan mentah apa yang ada untuk masak mee. Jadilah inilah hasilnya. Mee hailam saya yang tidak cukup sifat dan tidak sempurna. 

Mee Hailam *katanya*

Walaupun tidak sempurna, masih tetap sempurna dimataku. Ha ha ha.

Oke bai. Thank You

Wednesday, April 20, 2011

Untuk si fussy eater.

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers.

Anak anak saya memang fussy eater. Lagi lagi bini popeye. Sangat susah nak pancing dia kalau nak ajak makan. Tapi kalau jajan, memang laju aja. Dari kecil memang dia sangat memilih makan. Makan ikut sedap dia saja. Tapi alhamdulillah dia penggemar sayur. Jadi setiap hari kena ada menu sayuran. Same menu everyday pun dia on saja asalkan ada carrot n brokoli. Makin dia bertambah usia nie, alhamdulillah selera pun bertambah. Nasi pun dah laju makan. Kalau time kecik kecik dulu, nak suap sesudu nasi pun bercinta.

Berbeza dengan adik dia si bujang teruna ni. Adam makan apa saja. Susu berbotol botol setiap hari. 7 oz sekali minum. Tapi Adam tak makan nasi. Dia cuma makan ayam dan ikan. Sangat suka. Kadang kadang selera anak anak nie boleh jadi runsing dibuatnya. Tapi sebagai ibu yang prihatin *cewah* saya cuba melakukan yang terbaik untuk memenuhi selera makan anak anak yang pelbagai nie. 
Hari ni saya masak ini saja. Resepi sedia ada nya ada disini. Cuma saya tambah makaroni dan sawi. Berselera anak anak makan. Mama pun suka hati. He He He.
 
Makaroni sup ikan tenggiri


Oke bai. Thank You

Tuesday, April 19, 2011

Bila Ada 'M' Besar Atas Kepala

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers.

Lama betul tak update belog. Walaupun hari hari dok online, kadang kadang tak kira masa jugak, tapi mood nak menghapdet belog agak kurang. Dua tiga jam dok mengetuk kebod mencari idea nak menceceh kat belog pun tak berhasil. Last last end up dok melanguk dekat mukabuku tengok status update memember. Memang tak ada kerja. 

Lagipun kebelakangan ni tak ada story nak dikongsi. Encik asben sibuk pergi outstation n kitaorang tak berapa keluar untuk riadah. Jujurnya kalau encik asben tak ada, saya memang macam patah kaki. Memang memerap dekat rumah saja dengan da kids.  Saya memang tak pernah keluar dengan budak berdua nie anak beranak. Sebab saya memang tak boleh handle sorang-sorang. Kalau kakak dia still boleh cakap lagi n dia faham, tapi kalau si adik, memang tak boleh nak control. Dia memang tak boleh duduk diam. Kalau setakat pergi makan sekejap, masih boleh la, but kalau nak bawak pergi window shopping ke hape. Memang jangan harap, kena tunggu si adik besar sikit.

Hari ni pun encik asben baru pergi out station lagi, after 3 days baru balik. Next week pun pergi lagi. Takde masa nak pergi jalan-jalan buang karan. Tapi ada bagusnya, bila tak keluar, duit pun tak berusik langsung. Ha ha ha. Ada baiknya disitu. Bersempena encik asben tak ada, penyakit malas pun datang. Paling malas adalah masak. He he he. Selalunya encik asben ada memang selalu masak yang heavy sikit. Jadi bila encik asben tak ada, masak pun ala kadar saja sebab saya memang makan pun asal boleh. Makan telor mata ngan kicap pun dah selera benor. Cuma kena masakkan sayur untuk bini popeye, itu tak boleh tinggal. 

Jadi inilah hasil nya bila penyakit malas datang. Sup tulang yang simple.


 
 Sup Tulang

Bahan2 :
Setengah kg tulang
3 biji kentang - belah empat
Sup bunjut tulang
Rempah empat sekawan
Sedikit rempah sup

Bahan tumbuk :
3 biji bawang merah
3 biji putih
1/2 inci halia

Cara caranya :
Rebus tulang sehingga empuk. Diperiuk yang lain tumiskan bahan tumbuk bersama rempah empat sekawan sehingga naik bau. Kemudian masukkan kedalam rebusan tulang tadi bersama sama dengan kentang, sup bunjut dan rempah sup. Rebus lagi sehingga kentang empuk. Perisakan dengan sedikit garam. Mengikut kesesuain masing masing. Siap.

Oke bai. Thank  You.

Saturday, April 16, 2011

Tak Tahan Betul Dengan Budak Berdua Nie..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Jumaat malam aja memang saya tercanguk la depan tv sebab menunggukan maharaja lawak. Walaupun terpaksa gaduh2 manja ngan bini popeye berebutkan remote. Gigih jugak nak tengok. Sebabnya nak tunggukan budak dua orang nie. Terbaek dari ladang persembahan diaorang nie. Sakit segala isi perut gelakkan si Jozan nie. Paling tak tahan part si Johan ngajukan  si AC Mizal. Hahaha..kelakau tak hengat.


Nabil pun minggu nie terbaek. Menjadi pulak lawak2 si Nabil dalam maharaja lawak nie. Kalau lam filem ke cerita ke..takde mana lawak sangat pun. Apapun..good luck la Nabil. 



Satu lagi yang bikin usus perut menggeletek malam tadi si bebudak Sepah. Boleh tahan lawak diaowang nie. Yang paling tak tahan asben si Siti Sarah, memang lawak giler. Walaupun tak buat lawak, tengok muka pun dah nak gelak. Terbaek la korang.
 
 
Malam tadi gelak berdua je dengan bini popeye. En asben ke Melaka. Bolehla jugak hibur2kan hati dengan lawak lawak diaorang nie. 
 
Oke bai. Thank You.


Wednesday, April 13, 2011

Kisah Ibu Dan Anak Yang Duka Nestapa.

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers.

Hari ini nak cerita kisah benar. Kisah yang benar benar belaka. Tiada yang benar melainkan benar benar belaka. Bila sebut benar tu banyak banyak kali rasa pelik pulak. Oke dah. Abaikan.

Last weken macam biasalah, nama pun weken. Weken adalah hari liburan bersama keluarga terchenta. Ecewah. Jadi macam biasalah tempat kesukaan da kids ke toys R us. Tak beli menan pun tak apa, asalkan dapat buat lawatan rasmi.Macam YB melawat kawasan. Kepuasan melawat tu yang penting. Oh yeah.

Bebudak nie kalau kesitu buat macam rumah sendiri. Macam tempat itu babah mereka dan keluarga mereka yang punya. Main menan tinggal..main menan tinggal. Macam kat rumah sendiri. Macam orang tak penah kesitu, padahal tiap2 minggu nie melawat kawasan. Tapi, kalau melawat kawasan, kenalah buat macam rumah sendiri. Barulah mesra alam. Tak gitu ? Masa pegi hari Sabtu, bebudak ngan mak pak budak memang ramai. Termasuk la bebudak nie ngan mak pak dia. Bapaknya kalau kesitu, sama naik tengok menan dia. Toys collector la katakan. Katanya. Jadi, terpaksa la maknya yang dok melilau lilau mata nengokkan bebudak nie lari ke hulu ke hilir.

Bila dah puas melawat kawasan, tiba masa nak pilih menan pulak. Dalam sibuk2 carikan menan bini popeye, tup2 si bujang teruna nie hilang dari pandangan. Aduh..memang cuak gila. Gelabah usah nak kata la. Si Adam kalau dah lepas, memang macam lipas kudung. Memang tak sangka dia boleh hilang dari pandangan sebab seminit aja toleh tmpt lain. Budak ni pula mmg jenis tak boleh dipegang. Ada je akal dia.

Encik asben dah bising2 cari keliling. Mama mmg dah tak malu lagi dah terjerit jerit nama Adam dalam Toys R Us. Ada 2 3 parents yg dok tengok2 kan. Masa tu la segala perasaan bercampur baur..macam2 dalam kepala dok fikir. Perkara2 buruk semua plak tu yg fikir. Rasa lemah longlai. Baru lah tau macam mana perasaan parents yang hilang anak.

Tiba tiba teringat yang kalau kesitu, Adam memang suka beli eskem. Terus tuju kesitu. Ya Allah, leganya Tuhan aja yang tau bila nampak Adam kat tempat eskem tu. Dok terpanjat panjat nak amik eskem. Aduh. Memang lega betul rasanya. Serik betul nak lepaskan Adam. Nak bawak budak2 yang tengah aktif macam nie memang kena sentiasa alert. Peringatan untuk diri sendiri. Kalau bini popeye memang dah ajar dia. Kalau hilang @ sesat dalam mall, kalau dekat kaunter pertanyaan terus gie kaunter. Dah ajar dia pegi mana mana. Dah ajar dia kena buat apa. But kalau besar Adam nie, dia ikut sedap dia. Apa yang dia tau.. Hmm. Pengalaman betul.


Wajah wajah kesayangan hamba.


Oke bai. Thank You






Tuesday, April 12, 2011

Sepi Itu Indah..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers.

Oke. Tajuk n3 tak ada kena mengena pun dengan isi kandungan n3. Sama sekali tiada kena mengena. Bak kata pepatah. Jauh panggang dari api. Saya tidak tahu kenapa orang sering berkata sepi itu indah. Tapi bagi saya, sepi itu tidak pernah indah. Dan tidak mungkin indah. Siapa tak setuju meh datang umah. Makan roti cicah dalca. He He He

Dalca Ayam dan Sayuran

Bahan Bahannya :

6-7 ketul ayam
2 biji kentang - potong enam
1 biji lobak merah sederhana besar - kerat 3 dan potong memanjang. Terpulang masing2 nak kerat cam mana. He he he
Bunga kobis
4-5 baby corn
2-3 batang kacang panjang
Sebiji tomato
Sedikit daun sup dan daun bawang
Kacang dal
Rempah dalca
Rempah empat sekawan

Bahan Tumbuk :

4-5  biji bawang merah
3-4 biji bawang putih
Sedikit halia
*Tumbuk halus semuanya*

Cara Caranya :

Rebus kacang dal sehingga sedikit lembut. Kemudian masukkan kentang dan lobak yang dipotong. Di kuali yang lain, panaskan sedikit minyak dan tumiskan rempah empat sekawan, bahan tumbuk dan rempah dalca yang dibancuh bersama. Tumis sehingga naik minyak dan masukkan ke dalam periuk kacang dal tadi. Gaul rata. Kemudian masukkan ayam bersama sayur sayuran yang lain. Biarkan seketika sebelum dimasukkan santan dan sedikit air. Kemudian masukkan santan dan sedikit garam. Rasa. Sebelum diangkat bolehla dimasukkan tomato yang dibelah empat dan daun bawang serta daun sup yang dipotong pendek pendek. Jangan biar terlalu lama, sekejap saja kemudian tutup api. Oke.. dah siap.

Sekian saja masakan yang simple dari saya yang simple..selamat mencuba.

Oke bai. Thank You






Monday, April 11, 2011

Bagai Ketam Mengejar Anaknya Berjalan Betul..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers.

Oke. Saya bukan nak cerita pasal ketam yang ajar anaknya berjalan betul. Bukan bukan bukan. Biarlah ketam terjun dengan labu labunya. Tapi entry kali ni adalah juga berkenaan dengan ketam.

Semalam encik asben pergi pasar beli ketam. Permintaan si bini popeye. Tak tahu nak buat apa dengan ketam nie. Masak lemak bini popeye tak makan. Jadi akhirnya goreng pedas yang tak berapa pedas ajalah sebab bini popeye nak cicah dengan roti.

 
Ketam Sambal

Saya masak ketam sambal nie simple saja. Tak banyak bahan pun. Bahan2 yang asas saja. Simple dan cepat dan yang penting sedap *perasan* ha ha ha. Sesuai untuk orang2 yang nak cepat aje kejenya macam saya yOoo.

Bahan Bahan :

Ketam semestinya.
Saya masak 5 ekor ketam yang sederhana besar.
Saya belah dua, garam kunyitkan dan goreng.

Sebiji telur

Bahan Kisar :

Satu mangkuk kecil lada kering
5-6 biji bawang merah
4-5 biji bawang putih
Sedikit halia

Cara caranya :

Tumis bahan kisar sehingga naik bau dan sedikit garing. Masukkan sedikit gula dan sedikit garam. Saya masukkan sedikit air sebab saya nak lebih kuah. Buat cicah cicah. Mabeless. Then masukkan ketam yang dah digoreng. Kaup balik kaup balik kan. Kemudian buatkan bulatan di tengah, masukkan sebiji telur. Kaup balikkan supaya sebati bersama telur dan sambal.  Kemudian rasa. Kalau dah oke. Tutup api dan angkat.

Selamat mencuba.

Oke bai. Thank you



Wednesday, April 6, 2011

Senyum Malique ft Najwa with lyrics

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..


Besh gile lagu nie oke.
First dengar dah rasa terus melekat.
En asben dok putar balik putar balik dalam kereta.
Sampaikan bini popeye dah boleh hafal.

Oke bai. Thank You

Wordless Wednesday

*rambutbinipopeyebasahlencunmainairpancut2*

Tuesday, April 5, 2011

Saya Suka Ayam. Rasa Macam Nak Buat Reban Belakang Rumah..;)

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers.

Hari ini masak ayam. Harga ayam sekarang tidak menentu. Kejap turun, kejap naik. Kejap naik, kejap tak turun2.. ;)


Ayam Sambal


Bahan :

Ayam - saya guna sebelah saja
Garam kunyitkan dan goreng

Bahan kisar :

Semangkuk kecil lada kering
5-4 biji bawang merah
3-4 biji bawang putih
Sedikit halia
*Kisar sehingga halus @ tumbuk saja..;)*

Caranya :

Tumis bahan kisar hingga garing sedikit. Tambah sedikit belacan sebagai penambah perasa. Kalau tak letak pun takpe..he he
Letak sedikit garam dan sedikit gula. Mengikut kesesuaian rasa masing2.
Selepas itu masukkan ayam goreng dan bawang besar yang dipotong bulat.
Kaup balik..kaup balik..bagi sambal rata.
Kemudian siap..yeay..

Selamat mencuba.

Oke bai. Thank You