Cube Try Test Click...

Tuesday, January 4, 2011

Penghisap Tegar Tahap 4

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Oke..relax dulu..jangan gelabah..tiada sesiapa yang menghisap benda yang salah disini..he he he..

Oke..sekarang mari kita berkongsi kisah pahit maung..perit jerih seorang ibu roti membesarkan dua anak yg menjadi penghisap tegar kepada benda alah yang bergetah didepan digelar puting..P.U.T.I.N.G ya anak2..sila dengungg dihujung perkataan ya..

Kakaknya yang diberi nama Damia Iman itu telah berhenti menghisap puting ketika memasuki usia 3 tahun setelah diberi kata2 pedas lagi tajam menikam oleh mamanya sekiranya terus menghisap puting..mu ha ha...tapi memang agak payah nak berhentikan anak saya dari menghisap puting..saya tidak tahu pengalaman ibu2 lain..tapi pengalaman saya agak sikit mencabar minda dan tenaga batin..dari buang puting keluar tingkap kereta..saiko gile mak ko..haha..sampaila kepada membakar puting menjadi hitam kelam bak muntut kuali..masih tak jalann..masih juga maunya dia dekat puting tu..siap bole ajak pegi Jusco beli lain..penangan si puting nie..


Adam bersama puting kesayangan idaman kalbu...


Habis episod kakaknya..sekarang episod adiknya pula.selepas peristiwa membuang puting keluar tingkap kereta konon2nya-terjatuh-tak-boleh-amik-lagi tu dan Damia menangis sepanjang jalan balik kampung dan terpaksa mencari puting yang sama itu lalu terus berazam kalau ada adik si Damia..takmo lagi kasi putingg..ku serikk sudahh..
Tapi..apakan daya..ku tewas sekali lagi akhirnya..ha ha ha..saya beri juga puting kepada Adam yang ketika itu sudah mula merangkak saya kira sebab dia suka memasukkan segala bendasing (Baca : Segala macam tok nenek) kedalam mulut..aduhaii..selepas itu sehingga kehari ini Adam masih mencari Nur nya telah menjadi seorang penghisap puting yang tegar..

Tak mau lepas puting nya..

Pada pengalaman saya..ada baik n buruknya menghisap puting..ini adalah dari pengalaman saya..saya tidak tau bagi ibu2 yang lain..Anak2 saya cukup lena tidur kalau hisap puting..kalau tido siang tu..boleh sampai 3 4 jam..sempatla mamanya berfacebooking mengemas n buat segala macam menda tanpa gangguan..saya ada terbaca bahawa menghisap puting boleh mengelakkan sudden death..saya tak pasti tentang kesahihannya..Dari sisi yang kurang eloknya..asyik memikirkan tentang kebersihan puting tu..maklum la..budak2 ni kang campak sana..campak sini..pastu kalau terlepas pandang..terus masuk mulut..Harapnya lepas nie..kalau bebudak nie ada adik lagi..mama berazam untuk tidak beri puting kepada bb..~kononnn~

Begitulah kisah seorang ibu yang duka nestapa gigihh..gigih sangattt..*sila baca dalam nada siniss disitu*  yang membesarkan anak2 yang menjadi penghisap tegar..harap maklum..

Nota bulu kaki :
Puting aka Pacifier didalam Longman Dictionary Of Contemporary English bermaksud
~ a specially shaped rubber object that u give a baby to suck so that it does not cry; something to make people calm (Baca : TO MAKE PEOPLE CALM)

*Perlukah saya menghisap puting untuk menjadi lebih calm..? Oh My Selipar Jepang..

Oke..sekian terima kasih..



5 comments:

Shaofie said...

jemput join segmen dekat blog. mudah je. hehehe.

http://shaofie.blogspot.com/2011/01/segmen-blog-aku-bukan-privasi-lagi-jom.html

Mieja@Amiizaa2001 said...

isap puting tp kalaou mou berhenti sendiri, ok jerk mama:)janji minum susu ok...ada setengah dah isap puting, tk suka minum susu...

anak2 akak, semua jenis tak suka isap puting....mlm2 mengempeng sampailah dia lepas sendiri....

Mommy 2 Imans said...

sis mieja - si adik nie oke lagi minum susu..kakak dia dulu memang out la..kurang susu..dah macam2 buat..sampai besar susah nak minum susu..pening kepala dibuatnya..

Nrfadlh said...

imaan sy pun isap puting tp belum tegar as ur iman. hanya nak puting kalau tidur. risau jugak kalau terbwk2 smpi besar tp xtau lg ah. hopefully not.

Norhafiza said...

hahaha..sure tention kan camne nk ceraikannya..anak2 No 4org mmg xbg isap puting..susu botol No hadkan paling kurang 2thun je..lepas tu susu pakai cawan..biasa klo isap puting gg akan kedepan kan..No harap anna akan berjaya juga akhirnya..

ni link cara2 No bentikan susu botol mereka..
http://nopija.blogspot.com/2010/11/petua-bila-nak-berhenti-botol-susu.html