Cube Try Test Click...

Monday, January 31, 2011

Pasir Putih Tepi Pantai..Ombak Saling Berkejaran..:)

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

'Pasir putih tepi pantai..
Ombak saling berkejaran..
Kau lari aku mengejar..
Di antara deru rindu..kita berdua'

Ha Ha Ha..kalau sambung lagi..mau kena gelek..he he he


Owh..sungguh lama tidak bermain main di pasir putih tepi pantai..mengutip ngutip kerangan yang menjadi obsesi zaman berkain senteng..kini sudah menurun ke anak dara..pantang ke pantai..mesti ada kerangan dalam plastik diusung ke rumah..



Zaman jalan jalan renggang renggang ke zaman jalan jalan pegang pegang pun sangat payah untuk berkejaran kejaran di pasir putih tepi pantai..en hubby kalau ke pantai sukanya hanya mengabadikan keindahan pantai tanpa jemu. Jadinya puan isteri hanya saling berkejaran bersama sang ombak..he he he


Kini tidak lagi..sekarang sudah boleh berkejaran bersama bintang dan kejora ini. Nak jugak kan..? Hehe..Layankan..:)

Oke..Thank You

Saturday, January 29, 2011

Thank You


Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..



"If I have become your miracle..Then its because you first awekened
my life's miracle"

To You..I Say

Thank You...


Sekarang teraddicted dengan lagu ini semenjak demam Jang Hyuk melanda saya. Saya sekarang penggemar setia Jang Hyuk..bukan Jai Yuk. Penggemar setia Jai Yuk cuma yang hawt berdua itu. Katanyalah..

Kah Kah Kah


Perasaan Itu Bercampur Baur..Bersatu Menjadi Beku..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..


Kan.

Saya dah kata. Badi tolong ingatkan aku belum betul2 sembuh. Tak paham? Takpe..abaikan.

Sekarang perasaan sangat sedih + sebak + syahdu + pilu + segala perasaan yang bersamaan. Bersatu menjadi beku disitu. Di hati.

Saya sangat tersentuh hati dengan cara pemergian adik Noraini Syazwani Abdullah. Tidak dapat dibayangkan juga bagaimana perasaan seorang ibu yang kehilangan anak sendiri kerana tragedi sebegitu. Ketidaksengajaan yang berlaku mengakibatkan dia kehilangan anak yang 3 hari bertarung dengan nyawa sendiri.

Pengajaran dan peringatan untuk saya sendiri dan ibu2 yang lain. Perlu lebih berhati2 melakukan kerja2 rumahtangga agar tiada perkara yang kita tidak ingini berlaku. Salam takziah juga dari saya untuk ibu itu.

Entry ini sepatutnya saya nak tulis semalam. Tapi disebabkan kesibukan saya yang melampau sebagai seorang surirumahtangga yang bertungkus lumus menguruskan segala keperluan keluarga..tidak sempat untuk mencari sedikit ruang untuk berblogging. Oke..sedikit keterlaluan disitu.



Anak2 ABU yang suka menerpa ketika saya sedikit kesibukan berfacebooking..berblogging dan segala macam ing lagi. Hmm..istilah tepatnya ialah kacau daun.


Oke..thank you.






Thursday, January 27, 2011

Zaman Kain Senteng

Assalammualaikum n salam sejahtera my dear readers..



Dulu kecik2 sangat suka lagu ini..Lagu menggedik bersama kawan2 seperjuangan gedik..Tapi dulu slalu gak nanyi versi melayu yang hawt..jadi lagu dodoian..

'Air terjun..tepi gunung,
Tempat orang bermain,
Tempat tinggal tukang kebun
Dan anaknya Rohani..

Sungguh cantik rupa Ani
Hidung mancung seludang
Betis bagai bunting padi
Tidak jemu memandang..

Tido malam mimpi2
Ani datang kerumah
Tapi sayang Ani pergi
Hati Ani berubah.."

Macam tu je yang still ingat..rasa2 macam lirik nye panjang sikit..tapi ingat2 lupa..Inilah lagu first belajo masa zaman kain senteng..nostalgia betul..:)

Oke..thank you


Tuesday, January 25, 2011

Bersama Selamanya..Ecewah..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Belum bercinta dah kecoh..

Dah bercinta lagi lah kecoh..

Dalam masa bercinta..bukan mainn lagi kecohnya..

Nak putus bertambah kecohh..

Dah putuss...halamakk..kecoh sekampung..

Couple ini juga yang akan bersama hingga hujung nyawa..ecewah..


Oke .. thank you..


Sunday, January 23, 2011

Kerja Gila..Bukan Gila Kerja..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Wah..rasa sangat lama tak update belog..3 4 hari mungkin boleh dirasakan lama untuk penulis belog tak berapa tegar macam saya. Sebenarnya agak tegar..tapi dua tiga hari kebelakangan ini ketegaran saya sudah beralih arah seketika kepada satu perkara ini..mengulang tayang 3 4 kali telenoleva Thank You yang sebanyak 16 episod itu selama 2 hari tanpa puas. Keje gila kan? 

Telenovela Thank You ni ada ditayangkan di TV3 jam 3.00 ptg .. from Monday to Thursday..tapi disebabkan ketidaksabaran seorang manusia bernama saya untuk mengabiskan kesemua episod..jadi saya ajak (baca : paksa) en. hubby pergi beli saja full episod yang berharga 15 hengget sahaja.

*Pic ehsan encik google*

Sangat suka citer ini. Sedih betul..sangat banyak membazirkan air mata untuk dua hari ini..huh..keje gila. Ketabahan Lee Young Shin sangat meruntun jiwa..keprihatinan si kacak Gi Min Suh sangat2 mengharukan..


 
Saya tak peknen. Itu hanya imejan Lee Young Shin. Oke..keja gila.


Thank You.

Wednesday, January 19, 2011

Tidur Malam Termimpi Mimpi..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Anak Mak Limah namanya fatin..
Balik kampung makan ikan patinnn..

Ha Ha Ha..pembuka bicara dengan pantun dua kerat yang macam nak mintak lempang.oke. Hari tu balik kampung, on the way nak sampai rumah singgah tepi jalan beli ikan patin. Lama sungguh tak makan ikan patin. Lama sungguh tu macam betul2 lama kan..? Oke. Abaikan.

Tengok tengok..macam masih segar bugar. Katanya ikan baru. Oke percaya. Tanya berapa hengget sekilo bang..dia cakap rm 35 hengget sekilo..katanya patin buah..sebab tu harga sedikit mahal.oke percaya. saya sendiri memang tak tahu nak bezakan ikan patin buah @ patin biasa..tapi kalau rasa..mungkin akan dapat rasa bezanya. Takkan saya nak rasa ikan mentah kan? Tidak mungkin. Jawab sendiri. Kalau tanya hubby..memang langsung ke laut..ikan patin pun baru makan selepas berkahwin dengan saya..wah..

Tak banyak soal jawab..beli seekor..berkobar2 hati riang ria ribena tak sabar nak balik suruh mak masak ikan patin buah.Katanyaa.


Wah wah wah patin buah..katanya.

Sampai rumah mintak mak tolong masakkan and siang sekali. Oke tahu. Teruk kan..nak siang pun suruh mak kan..sekali sekala..bila lagi..sedapkan hati. Tapi emak memang da besh masak ikan patin.

Resepinya sgt simple. Saya share disini..

Cili padi n tempoyak. Itu saja mak saya letak..didihkan semua..masukkan ikan patin n daun kesum..perisakan dengan garam..n da result..walaaa..mmg da bomb..

Pic dah siap masak tak sempat snap..ikan patin dah melambai2 dalam periuk..

Last but no least..


Tukang masak ikan patin yang sangat walaa itu..Oke tipu..

Oke.Thank You.


WWW - Wordless Wednesday Wow

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..



Harap cukup wordless wednesday ini..

Oke. Thank You


Monday, January 17, 2011

Berlokasi Di Kawasan Kopok Lekor..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Hari ini cuti. Rasa macam cuti juga walaupun tak keje. Bila tidak duduk dirumah maknanya bercuti kan..? Iyakan aja..

Ada sedikit hal di kampung..Jadi pulang dengan kadar segera..sekalian ikut hubby yang berout station di Pantai Timur..sambil menyelam minum air..harapnya segala hal dapat settle dalam keadaan segera juga. Semua kerana penangan mee segera.

On da way ke kampung singgah di Mersing untuk sarapan..kawasan kopok lekor yang besh..
Tempat sarapan ada playground..jadi anak anak ABU ini memang sedikit keterujaan kalau nampak playground. Lumrah anak ABU.

Layankan..

Macam tak pernah jumpa playground. Kesian ayat yang paling tepat.


Kesian. Sekali Lagi.

Rambut dah macam hape..





Saya nak beli kopok lekor. Tapi belum siap. Bukan rezeki saya dan makcik itu nampaknya.



Oke. Thank You. Saya nak layan Thank You.

Sunday, January 16, 2011

Azam dan Esok Balik Kampung..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Dua Ribu Sebelas..Bulan Satu Dua Ribu Sebelas sudah separuh bulan..perlahan lahan menghampiri ke hujung bulan..sekejap saja kan..pejam celik pejam celik harapnya masih celik tidak terus pejam..

Tahun ini saya masih mahu mengheret azam saya yang saya tanam dari zaman dimana saya rasa untuk menjadi sedikit mementingkan diri sendiri itu adalah perlu..

Ya..saya berazam untuk menjadi sedikit mementingkan diri sendiri..(baca : sedikit saja) untuk diri saya sendiri juga..Setiap tahun saya tidak pernah tidak meninggalkan azam yang satu ini..setiap tahun juga tidak pernah tidak azam yang satu ini terlaksana..

Demn. Sedikit emosi.

Dari kecik memang diserapkan dalam diri bahawa mementingkan diri sendiri itu adalah satu sikap yang tidak baik..mesti belajar memberi dan menerima..sehingga kadang2 asyik memberi tapi tidak pernah menerima. Bukan merungut apatah lagi mengungkit..cuma sedikit terkilan..

Jadi. Tahun ini masih mahu terus berazam. Untuk sedikit mementingkan diri sendiri. Ya. Mementingkan diri sendiri itu adalah sikap yang tidak baik. Tapi..untuk sedikit mementingkan diri sendiri dalam situasi2 yang mengizinkan adalah sedikit perlu..untuk diri sendiri juga.

Azam lama. Jadi gambar kena lama. Lama tak lama juga. 60an mungkin..


Oke. Thank You.



Friday, January 14, 2011

Emosi Jiwa..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Hari hari buka surat khabar lama yang ada cumalah kes dera yang semacam tiada berkesudahan..


Hari ni pulak kes ibu menumbuk anak berusia setahun..wah..sangat senang untuk berlatih tinju sekarang ya..tadah saja muka anak anda yang comel itu..


Hari hari mesti ada kes dera..kenapa manusia-manusia ini sangat dengki dengan makhluk Allah yang sangat comel ini...? Kenapa sampai tiada langsung rasa belas dengan mereka yang tidak tahu apa2 ini..? kenapa ? kenapa? kenapa? Haa..tengok..kan saya dah emosi..bila sudah emosi mulalah rasa nak menumbuk sesuatu..tapi ingat ya..saya bukan seperti kamu yang kaki pendera yang sanggup menadah muka anak sendiri untuk ditumbuk..untuk dicekik..untuk diketuk..untuk diterajangg..tidak...itu bukan saya..bukan juga ibu ibu penyayang diluar sana..itu cuma kamu..si kaki pendera..


Saya semacam sudah tiada hati mahu membaca surat khabar..rasa hati benar2 terdera melihat kanak2 tidak berdosa yang didera oleh sang pendera yang mati jiwa..


Walaupun tiada hati mahu membaca surat khabar tapi mata menjeling juga..tapi jelingan semalam juga menyakitkan mata dan jiwa..kisah rajuk si bipasha sendu dek keterlanjuran boyprennye bercuti cinta bersama sang hot mama pun boleh jadi front page akhbar..tak tahu lagi nak cakap apa..cuma..


Kesian..


World need more love..not hate..


*demam tolong ingatkan aku belum kebah*

Oke..thank you

Wednesday, January 12, 2011

Bukan Diriku..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Demn..
Boleh pulak sedey menangis tengok cite Bukan Diriku nie..

Aduh..bukan diriku betul la..
Oke .. tenkiu..

Wordless Wednesday..Ecewahh..

  

 Cukup wordless kah wednesday ini..??

Tuesday, January 11, 2011

Gemuruh Di Jiwa

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Hati sekarang sangat sebal..sangat kesal..marah..bercampur baur semuanya..
wtf mungkin sedikit kasar tapi berbaloi untuk semua rasa sakit ini...semua rasa benci ini..

Kenapa manusia sekarang sudah hilang pedoman..hilang pertimbangan diri..?
wth pula mungkin sedikit bertimbang rasa tapi tidak sedikitpun menghilangkan segala rasa kebencian pada si pelaku..

Sejujurnya kamu itu manusia jenis apa? 
Kamu mungkin ada akal..mengapa tidak menggunakan..? Mungkin letak dilutut barangkali..

Kamu mungkin juga ada hati..tapi kamu tidak berhati perut..
Kamu mungkin ada rasa..tapi kamu tidak bertimbang rasa ..

Sepatutnya manusia seperti kamu tidak diberikan ruang untuk bernafas dibumi Allah ini..

Bukannya si kecil yang tidak berdosa itu..

Untuk Arwah Nur Dania Qistina Nurafizan
Semoga rohmu tenang disana..Al fatihah..

Untuk si pelaku kekejaman..
Semoga kamu mendapat balasan yang setimpal..amin.



Anak anak adalah anugerah Allah yang tidak ternilai..Yang tidak mampu diganti dengan apa sekalipun..Peliharalah amanah Allah ini sebaiknya..



Monday, January 10, 2011

Kata Orang ..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Kata Tok Munah : 
'Ukur baju di badan sendiri'

Contoh ayat dari Tok Munah :
"Itulah ngko..orang nak pakai henbek lb..apa namanya lv..haa..ko pun nak pakai..orang nak pakai coach..ko pun nak pakai..coach leman tu ada..ko tak nak..orang pakai burn my wallet (baca : BMW)..ko pun nak jugak..tak nak kalah..skang sapa susah..aku jugakk..asai takde duit..dok ngadap ngan aku..lenkali 'ukur baju di badan sendiri'..jgn bedal aja.." kata tok munah pada cucunya sepiah dgn nada sinis..*agak moden tok munah ini*

Kata Wak Leman : 

'Jangan Main Api..Nanti Terbakar Diri'

Contoh ayat dari Wak Leman :

"Dari dulu lagi aku dah cakap ngan kamu sudin..si melah tu jangan ko kacau..dah jadi tunangan orang tu..banyak lagi yang masih hawt kat luar sana..si bipasha sendat ada..itu si comel nya bekas lu pikir sendiri pun ada..ko tak nakk..nak jugak si melah tu..sekarang siapa yang susah..dok menggelabah takut hempuk dek tunangnya melah..aku dah kata dah..'jangan main api..kang terbakar diri'..degil betull.." leter Wak Leman pada anaknya si Sudin..

Kata En. Mail :

'Kalau Takut Dilambung Ombak..Jangan Berumah Di Tepi Pantai'
Contoh Ayat En. Mail :

"Aku tak paksa ko join bisnes aku nie..tapi wa cakap lu..baru sebulan aku join..duit berkepuk2 masuk lam akaun aku..tuh yang aku bergambo ngan duit berkepuk letak lam facebook tuh..macho giler derr..tapi itulah..bisness ni banyak risiko..ada pasang surut..lu kena berani ah..kalau takut2 susah ah..bak kata orang dulu dulu 'kalau takut dilambung ombak..lu jgn berumah tepi pantai bro' kata En. Mail penuh semangat sampai berpeluh menitik ke dahi..ha ha..

Kata mamanya bini popeye :

'Kalau nak lintas jalan..pandang kiri kanan kiri dulu..baru lintas..jangan jadi cam ayam..main lintas jek..tak pandang kiri kanan..'

Jawabnya bini popeye :

Memang la ayam lintas jalan tak pandang kiri kanan..sebab mata dia ada kat kiri ngan kanan..'


*pic ehsan encik google*


Oke fine..sekian terima kasih.. 




Aduh..Pahat Berbunyi Pulak Dah ..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..
 
Adush..rumah dah siap dah nie..pahat pahatnya pula berbunyi bunyi..
 
Rumah dah siap elok..cantik molek jugak tengoknya..yang membikin bukan calang2 orang..
 
Jadi kenapa perlu pahat pahat berbunyi..??
 
Kalau pahat pahat tak puas hati..lain kali bikin rumah sendiri..
 
Tidaklah nanti..rumah siap..pahat berbunyi..
 
 
'Apa yang hadir selepas kata nista..caci maki..keji mengeji..
 
Yang hadir hanyalah duka nestapa..'
 
*tiba2 bajet cam Anna Rafali*
 
 
 

Sunday, January 9, 2011

Apa Yang Hadir Selepas Hujan Panas..Pelangi Kot..


Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Kata Makcik Timah sebelah umah atuk saya...

"Jadi manusia..kalau berjalan selalulah menunduk ke bumi..sedari diri..jangan asyik mendongak ke langit..meninggi diri.."

Saya tak tau..dia yang cakap..bukan saya..

Tapi saya setuju..

Sekian terima kasih..










Mereka mereka yang di atas adalah pelangi pelangi berserakan menebari jendela hati saya dengan warna warna yang indah..

Ada ayat berbaur sastera yang tak berapa nak jadi disitu..

Maafkan saya..dulu tak amik kelas sastera..



Saturday, January 8, 2011

J.J.C.M Sesi Malam

Assalamualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

JJCM Musim 2011 .. JJCM 2010 dah melabuhkan tirai..musim baru nie diharap lebey advance dalam mengempiskan poket babahnya imans..huhu..sempena dengan kejayaan bini popeye mengabiskan seminggu di kindy tanpa cengengen..makanya malam tadi kami gie JJCM ke Senibong..makan tepi laut yaww...macamla anak ko dapat result 25 A SPM nak celebrate bagai kan..tak kire..nak juga sebab bini popeye berjaya jugak melalui segalanya dengan baikk..tahap kecengengan bini popeye adalah sangat tinggi..jadi bila dia tak cengeng dalam masa seminggu di school..adalah sangat2 mengujakan..

Jadi malam tadi pegila Senibong..dah lama sangat tak pegi sini..last dulu makan nasi lemak berlauk yang pergh-sangat-sedap-hingga-menjilat-jari..so malam tadi rasa nak makan ketam yang beso2 tu..pics yang dah siap masak tak sempat snap pun sibuk menidokan si Adam yang dah mengaruk nak titon..makan kat sini boleh tahan sedap..harga pun average la..sila2 kan la cobaan coba..enjoy da pics..


Posing dulu sebelum makan..

Antara restoran sepanjang senibong..

Ada jualan gak cam bazar..tapi tak banyak laa..7 8 kedai je..


Pantang jumpe sinki..

Eksyen je lebey..makan sesudu dah siap..bini popeye adalah seorang picky eater yang cengeng..

Mr & Mrs Crab..yummylicious..

Big n fresh..

Siput  apa ntah nama nye..

Lala oh lala..

Dari jeti..

Muka terkejut monkey baru bangun tido..hek hek

Last but not least..WE...

Oke..sekian terima kasih..

Friday, January 7, 2011

Bini Popeye Back From School..


Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Alhamdulillah..bini popeye berjaya melalui seminggu alam persekolahan dengan jaya jusco sekali..sangat2 bersyukur tiada rengekan..tiada genangan air mata..tiada pekikan..segalanya sangat smooth..Alhamdulillah dah boleh berdikari walaupun bini popeye memang ajak perengek budaknya..mungkin dia faham dengan tahap rengekan mama dia lebih tinggi dari dia..mu ha ha ha..bini popeye yang first time kindy..mama yang terover emosi memikirkan dia kat sana..dia cool aje..heheh..tapi Alhamdulillah..semuanya berjalan dengan lancar..

Tadi tengahari balik dr school..tengok mood bole layanz..terus suruh posing..lepas gian hari tu tak sempat nk snap apa2..heheh..layanzzz...

Bini Popeye back from school..sports uniform on friday..

Peace No War


Merenung masa lapang depan..kesian..banyak sangat tengok sinetron Alisa..he he he

Handy Manny Tetap Dihatiku..


Sian Adam kena dengki nampak kelapa kepala jek..muhahahah

Flu dari virus adiknya..baru nak stat..



Ekspresi wajah menunjukkan kesedapan tahap melampau..

2 orang budak hingusan yang sedang berhinggus dengan lebatnya..

My little princess...


Oke..sekian terima kasih..