Cube Try Test Click...

Friday, February 25, 2011

Pengubat Jiwa Lara Di Kala Demam..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..



Hari nie demam..pakej lengkap anak beranak demam..

Jadi .. kena gelak2 sikit..bagi cepat baik demam..

Budak berdua kat atas nie kalau bergabung memang da bomb..

Tak kering gusi dibuatnya..

Layanssss..

Oke bai..thank you..

Wednesday, February 23, 2011

Wordless Wednesday Boleh Tak?

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Tengok muka mamat nie...

Sam Milby


Teringat kat mamat nie..

Remy Ishak..

Semalam tertengok movie And I Love U So..si Sam Milby nie berlakon..
Touching..

Oke bai..thank you

*images from googles*

Exhausted..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Dua beradik ini..

Bini Popeye

demam selang sehari..aduhh

Si Teruna

mama..extremely tired..

Oke bai..thank you

Monday, February 21, 2011

Bagai Layang Layang Terputus Tali...

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Hepi sunday semua walaupun dah masuk monday...semalam Sunday..we and da kids pergi tengok Festival Layang Layang Sedunia dekat Pasir Gudang..

Punya la ramai umat manusia..fuhh..dengan panas yang usah nak cerita..dengan da kids yang buat perangai lagi la tak payah cerita..dengan anak anak muda yang menghisap rokok hembus dekat muka anak anak kita macam tak reti bahasa..dengan jalan jalan yang sesak sampai nak parking kereta pun  naik seksa..walaupun pergi dengan rela tapi dah sampai rasa macam terpaksa..parking dekat atas bukit jalan turun naik turun naik sampai badan naik rengsa..nasib baik mama pakai baju selesa..dengan si teruna yang capek lalu mengamuk dah macam anak raksasa..dengan bini popeye yang buat muka dah macam laksa..semua boleh buat mama hilang rasa..hilang selera nak tengok sang layang layang membelah sang angkasa raya..

Oke..sila layan pic dengan suka rela tanpa rasa terpaksa..


Tak boleh naik sebab angin tak ada..yang ada cuma hangin nya mama bini popeye..hu hu hu

Hantu jerangkung bak kata bini popeye


Ini tak tahu apa..macam ikan pari bermata hijau..

Ini tak tahu benda alah apa..

From Japan



Si ikan dan si sotong kot..

Barney in da house..

Merah nya makngah..

Mama n bini popeye yang mengaruk walaupun baru di beli layang layang Dora pengubat duka..
kah kah kah


Oke bai..thank you

Friday, February 18, 2011

Sharing is Caring..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

My husband n da kids sangat suka bergurau..paling tepat sangat suka mengenakan saya..lagi lagi kalau bini popeye bergabung dengan babahnya..memang da bomb la..si teruna mungkin masih hingusan lagi..tapi boleh tahan kalau menjoinkan diri mengenakan mama..

Tapi..yang satu ini memang bikin hati mama panasss je kan..sabor aja la kan..

'mama..babah nak makan maggie la..cepat sikit ya..kalau tak nanti babah kawin lain'

lepas tu dengan muka tak bersalah..ketawa terkekek kekek ngn babah..

Hanginn..?

Maunya tak hangin..ada jugak yang kena bekhen ni karang..

'ala..ilek la ma..sharing is caring kan mama? '

iyela..sharing is caringg la sangatt..

Sabar..sabar...

Tarik nafas..hembus..tarik nafas..hembus..fuhhh fuhhh


Notti gal mama..



Nota : kena banyak minum air halia..buang hanginn dalam badan..


Oke bai..thank you..



Thursday, February 17, 2011

Lion Dance @ Bini Popeye's School

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Hari nie sekolah bini popeye ni ada buat Lion Dance sempena 'One Malaysia' punya festival sekolah...every pupils kena gie school in their traditional costumes..bini popeye bukan main hepi tengok lion dance..hehe..
enjoicess..


Lambaian dari Princess Mia..he he he







Bini Popeye love her baju kurung..:)


Oke bai..thank you
Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Ecewah..macam pakar pengurusan kewangan je kan..kalau pakar mengurangkan kewangan..itu memang ya..hu hu hu..

Sejujurnya saya bukanlah seorang yang agak bijak dalam menguruskan perbelanjaan sendiri..saya memang sedikit melulu dalam berbelanja..pantang ber-uang..gatal je tangan nak menghabiskan nya..sampaikan encik hubby naik juling mata bagi hint jangan beli benda2 yang bukan keperluan..tapi biasalah..nama pun perempuan..kehendak memang sentiasa melebihi keperluan kan..? Setuju..? Haa..tak setuju..? Oke..esok kita makan colek pelam yer..*tiba-tiba*

Tapi..disebabkan saya seorang surirumahtangga yang sepatutnya membantu encik hubby menguruskan perbelanjaan isi rumah dengan sebaiknya..jadi saya perlu mempraktikkan tips2 perbelanjaan berhemah yang saya kutip dari buku2 belanjawan dan juga dari  orang2 terdekat yang menyarankan supaya saya boleh berbelanja dengan lebih berhemah

Tips pertama yang saya n family praktikkan sekarang ialah mengurangkan berjalan2 tanpa arah tuju di shopping2 mall @ ke tempat2 yang memerlukan kita tanpa rela mengeluarkan belanja. Wah wah wah..memang sangat mencabar minda yg satu ini. Lagi2 bila hujung minggu tiba dengan lenggang lenggoknya..lagi2 semuanya memang jenis pantang kalau satu hari tak keluar rumah..he he he..

Mancabar minda atau tidak..perlu dilatih dan harapnya akan terus menjadi kebiasaan..pergi hanya bila ada keperluan spt membeli henbeg mama..huk huk huk..mungkin sekali sekala boleh pergi..tapi kalau mengikut sejarah lampau..walaupun hanya pergi untuk window shopping katanya..pengeluaran wang..sedikit sebanyak tetap berlaku..zaman sekarang zaman wang..katanya lagi..

Jadi..solusinya..kami membawa da kids ke tmpt2 riadah yg kurang memerlukan perbelanjaan..yg penting da kids happy n kami boleh mengamalkan cara hidup sihat disamping berbelanja secara berhemah..tak gitu cik bedah..?


Berdua lebih baik..
Jantung hati mama yang suka mengurangkan pendapatan isi rumah..:)


Oke..bai..thank you



Wednesday, February 16, 2011

Hati Kering

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Bukan..bukan saya yang hati kering..saya boleh dikategorikan dalam hati basah lencun..memang dah parah dah kalau sampai basah lencun..kalau setakat hati lembab..masih boleh terima lagi lah..

Saya sekarang dalam proses untuk menjadikan hati saya sedikit kering..atau mungkin lembab sedikit pun boleh..asalkan tidak basah lencun..sebenarnya saya nie berhati kecil kata orang..saya sangat2 *ganda 3* mudah kecil hati..tersentuh hati..terasa hati..

Saya sangat mudah dilanda perasan perasaan..kalau tengok citer yang ada leleh2 air mata sikit..saya pun ikut sama leleh leleh air mata..kalau saya ada terdengar orang kata2 saya ke..saya cepat terasa hati..mulalah fikir bukan2..boleh makan berhari hari lah dok memikirkan apa orang cakap..aduhaii..parah..

Bila stat berblogging dan menjadi blogger picisan..yang bagai melukut di tepi gantang nie..sedikit sebanyak dunia yang saya ceburi ini kadang2 banyak pahit dari manisnya..ini hanyalah pandangan peribadi saya semata2...tapi saya cukup bangga dengan blogger2 famos amos yang kadang2 dikecam..dikata..tapi tidak pernah goyah sedikit pun..mereka cukup tegar..berjiwa besar..tidak makan dengan kata2 orang..kalau saya di tempat mereka..mau berhari2 tak makan nasi..mau tisu2 kat kedai berhampiran habis dijual..

Orang paling dekat dengan saya selalu pesan dengan saya..belajar menjadi seorang yang lebih berhati kering..tidak mudah lemah..jangan peduli apa orang kata pasal kita asalkan apa yang kita buat itu betul..Kadang2 dalam hidup..kita perlu menjadi seorang yang hati kering..

Mungkin..hanya kemungkinan..dengan menjadi seorang blogger picisan..saya boleh melatih diri untuk menjadi lebih tegar..lebih kuat..dan lebih berhati kering..atau setidaknya sedikit lembab..tidak terus basah lencun..

Ya..mungkin..

sekali sekala bergelap..apa salahnya..


Oke bai..thank you


Paling Pantang Betul La..Isk..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers...

Saya paling pantang kalau orang yang berat mulut nak ucap terima kasih.

Tapi..paling pantang juga bila hari cuti tak pergi mana mana..ha ha ha..Rasa macam panas punggung jer kalau seharian duduk dekat rumah..Padahal bukan saya yang cuti pun..encik hubby yang cuti..dengki betul la puan isteri nie..

Jadi .. disebabkan kepantangan itu la..dan semalam cuti..maka bawak da kids mandi manda kat Hutan Bandar...tapi..ku sangka panas hingga kepetang..rupanya hujan dekat2 nak petang..mandi kejap aje..padan muka kesian bini popeye...kah kah kah..lain kali kita pegi lagie ye..

Si bujang ni suka betul main menda alah nie..

Budak itu picit pipi gebu anak bujang ai..auwww...

Suka ekk si bini popeye nie..

Dah naik s-e-l-e-s-e-m-a dah budak nie...

Hujan dah stat menitik..

Masih tak mahu naik..



Oke bai..thank you..


Tuesday, February 15, 2011

Mata Celik..Tensen..Maggie Mee & Perang

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Itu empat perkara yang berlaku jam 11.30 malam..yeay..

Saya masih celik mata..tak mengantuk lagi..

Rasa tensen ya amat..tak tahu kenapa..

Tiba-tiba..

Rasa macam nak makan maggie mee..

Encik Hubby..

Tak habis habis dengan citer perang..last last tertido depan telebisen..perang kemana..dia kemana..telebisen kemana..

Oke bai..thank you..

Dia Buat Lagi..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Bini Popeye aka Penglipur-lara

Bini Popeye selain fasih (baca : kepoh) berbahasa ibunda..beliau juga amat fasih bertutur bahasa katun alih bahasa .. dan terbaru .. penguasaan bahasa bertambah kepada bahasa dari seberang..wah wah wah...


Ini adalah kerana beliau..terpaksa tanpa rela menemankan si mamanya yang terpaksa tanpa rela juga menghabiskan masa lapang *konon* menonton siaran tv yang menyiarkan cerita dari seberang yang tak berkesudahan..Jadi..saya terpaksa..


Habis satu cerita..lalu berazam tak mahu tengok lagi..damn..tertengok first episod..jiwa pun menjadi kacau jika tidak menonton episod kedua..ketiga..hingga episod last la juga adanya..


Harap2 dengan kegilaan mamanya yang terpaksa tanpa rela terangau cerita korea pula..maka beliau selepas ini akan fasih berbahasa korea pula..


Oke bai..thank you..



Monday, February 14, 2011

Back On Track

Assammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..



Back On Track..

Thank You.

Sunday, February 13, 2011

Yeay..Sunday Kembali..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Sudah bersawang belog saya nampaknya. Jujurnya saya sangat kurang waktu senggang untuk betul2 duduk menghapdet belog dengan sungguh2..@ mungkin disebabkan rasa kemaruk tahap tak boleh blah terhadap drama2 korea semenjak dua menjak nie membuatkan masa saya sedikit kurang untuk perkara2 lain selain kerja rumahtangga..mu ha ha ha. Tapi..disebabkan masa berjalan begitu pantas dan tidak sampai sebulan lagi saya sudah nak masuk 3 series + 1..jadi saya berusaha untuk menjadi lebih bijak dalam pengurusan masa sendiri..24 jam adalah masa yang panjang dan saya rasa 'tidak cukup masa' adalah tidak perlu diungkap lagi..siapa tidak setuju dengan saya..sila datang rumah makan tengah hari dengan saya.. kah kah kah..

Makanya..di Ahad yang indah ini..


Saya memulakan hari dengan se-mug per'l cafe dibancuh didalam mug pemberian ikhlas dari kfc sempena 500th Restaurant Celebration 2011..he he he..untuk tenaga sepanjang hari..katanya..

Hari minggu adalah hari pasar sedunia..marilah sama2 dalam sesi mengemaskini kan esbok..yeay..


Segala macam sayuran , segala macam daunan sudah diasingkan kedalam bekas2 yang direcyle dari hasil2 pembelian ci kong la , cendol la, abc la..dan segala macam la .. jimat kan..

Ini bagi menjimatkan masa dalam proses pencarian bahan mentah untuk sesi memasak sepanjang minggu bagi surirumahtangga yang sibuk seperti saya (baca : sibuklah sangatt) ..sangat efektif..

Masih ada sikit lagi yang belum siap..berehat seketika bersama kit kat untuk menghapdet belog..wah..masih belum benar2 bijak dalam pengurusan masa nampaknya..berusaha lagi dan lagi..

konpius..


Saya sekarang sedang konpius.

Oke..thank you.


Thursday, February 3, 2011

Jalan Jalan Cari Pasal

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Big 'M' sangat besar atas kepala. Jadi ini adalah entry bergambar. Harap maklong maklum.
Lokasi adalah di Puteri Harbour
Tujuan asal adalah memuaskan kehendak hati mama da kids yang memang akan panas punggung kalau tak keluar rumah satu hari.
Jadi..inilah hasilnya.






Oke .. thank you..





Before & After..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Angka2 disebalik jari2 kaki yang berselindung..

Nak jugak ada before n after kan? Ini adalah berat before balik kampung. Esok kan nak balik kampung..yeay sekali.

Before n after ini dibuat bagi menangkis segala fitnah dusta encik hubby yang mengatakan berat badan saya akan bertambah berkg kg .. haa..melampau kan..selepas balik kampung.

Oke..nanti kita akn tengok afternya selepas pulang dari kampung. yeay lagi sekali.

Selamat bercuti cinta darlings semua..

Oke..thank you..


Wednesday, February 2, 2011

Cuti Cuti Cinta Katanya..

Assalammualaikum wbt n salam sejahtera my dear readers..

Fuhh..fuhh..buang habuk. Wah..rasa sangat lama tak hupdate belog.  Dua tiga hari kebelakangan komitmen terhadap hal2 rumahtangga agak padat. Jadinya agak takde masa untuk untuk duduk diam ketat ketat berblogging..inipun curi curi masa hupdate blog dengan cepat cepat sambil mengurut ngurut perut yang makin sendat..burp..alhamdulillah..

Esok CNY. Maka bermulalah sesi cuti cuti cinta selama 4 hari..lama juga kan? Encik hubby sudah mula bercuti pada 1hb. Tapi atas sebab sebab yang tak dapat dielakkan maupun ditangkis..makanya saya tak dapat bercuti cuti cinta di kampung halaman tercinta..aduhh..sedih dan pedih. Tapi..tetap akan pulang ke kampung halaman on Friday..yeay..

Last but not least..
 
Hepi Chinese New Year To All My Chinese Friends..
Pada yang cuti cuti cinta..please be safe on the road..:)


Oke thank you..